Helmut Hasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helmut Hasse, 1898-1979

Helmut Hasse (Kassel, 25 augustus 1898Ahrensburg, 26 december 1979) was een Duitse wiskundige die werkte in de algebraïsche getaltheorie. Hij is bekend om zijn fundamentele bijdrages aan de klassenveldtheorie, de toepassing van P-adische getallen in de lokale klasseveldtheorie en de diophantische meetkunde (principe van Hasse) en in lokale zetafuncties.

Biografie[bewerken]

Net zoals Dirichlet, Ernst Kummer en zijn toekomstige mentor Kurt Hensel was Hasse een verre verwant van de componist Felix Mendelssohn-Bartholdy. Hij verliet het gymnasium in 1915 na een noodexamen ("Notabitur") en diende daarna in de Duitse marine. Vanaf de herfst van 1917 was hij gelegerd in Kiel waar hij in staat was op colleges van Otto Toeplitz bij te wonen. Vanaf 1918 studeerde hij wiskunde aan de Universiteit van Göttingen, waar hij onder meer les kreeg van Edmund Landau, David Hilbert, Emmy Noether (wier colleges hij aanvankelijk totaal onbegrijpelijk vond) en Erich Hecke (wiens heldere stijl hij bewonderde). In 1920 - Hecke was intussen naar Hamburg vertrokken - vertrok Hasse naar Marburg, waar hij onder Kurt Hensel verder studeerde. In 1921 schreef hij een dissertatie, waarin hij voor het eerst de stelling poneerde, die nu de stelling van Hasse-Minkowski wordt genoemd. Deze stelling gaat over kwadratische vormen over getallenlichamen. Na zijn afstuderen werkte hij aan de Universiteiten van Kiel, Halle en Marburg. In 1934 volgde hij Hermann Weyl op in Göttingen. Politiek gezien was hij een rechts-georiënteerde nationalist. In 1937 werd hij lid van de Nazipartij. Na de oorlog keerde hij in 1945 kort terug naar Göttingen, maar hij werd op last van de Britse autoriteiten ontslagen. Na een aantal kortdurende benoemingen in Berlijn, bekleedde hij vanaf 1948 een permanente leerstoel als professor aan de Universiteit van Hamburg.

Hij werkte samen met vele wiskundigen; in het bijzonder met Emmy Noether en Richard Brauer over enkelvoudige algebra's; en met Harold Davenport over Gauss-sommen (Hasse-Davenport-relaties).

Van 1929 tot 1972 was Hasse redacteur van het wiskundige vaktijdschrift Journal für die reine und angewandte Mathematik

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]