Helpman (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helpman
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Helpman.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Oppervlakte 1,02 km²  
- land 1,00 km²  
- water 0,03 km²  
Inwoners (2012) 6280[1] (6130 inw/km²)

Helpman (Gronings: Helpen) is tegenwoordig een wijk van de stad Groningen. Oorspronkelijk was het een apart dorp gelegen tussen Groningen en Haren. Het dorp is ontstaan op de Hondsrug.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste bekende naam, in een oorkonde uit 1245, van het dorp is Heltman, waarschijnlijk afgeleid van een mansnaam. Later raakt het dorp bekend als Helpen. Het was een van de kerspelen van Gorecht. Er moet in die tijd ook al een kerk of kapel geweest zijn, maar daar zijn geen sporen van terug te vinden. De huidige Helperkerk dateert uit de negentiende eeuw.

Ter hoogte van Helpman stond in de middeleeuwen het leprozengasthuis van Groningen. In de buurt daarvan werd aan het einde van de vijftiende eeuw een kapel gebouwd die speciaal gewijd was aan het heilig sacrament. De bouw hing samen met de vondst van een aantal hosties die daar begraven waren na een diefstal uit het klooster van Aduard. De plek waar de hosties werden gevonden werd bekend als Heilige stede, ter plaatse staat tegenwoordig de Villa Hilghestede.

In de zeventiende eeuw kwam Helpman en omgeving in trek bij welgestelde stadjers. Er werden diverse buitens gebouwd zoals Groenestein. Hoewel veel van die buitens de tand des tijds niet hebben doorstaan ademt met name het zuidelijke deel van de Verlengde Hereweg nog steeds een rijke sfeer met grote panden op zeer ruime kavels.

Het dorp werd in 1915 bij de gemeente Groningen gevoegd. Tot dan hoorde het bij de gemeente Haren.

Wijk[bewerken]

De oude grens tussen de stad en Helpman is het Helperdiepje, met daarover in de Verlengde Hereweg de Natte brug. Aan de westzijde ligt De Wijert, aan de oostzijde Coendersborg. Ter onderscheid van zelfde straatnamen in Groningen en Helpen, hebben die in het voormalige dorp het voorvoegsel "Helper" gekregen. Dus Brink werd Helper Brink en de Kerkstraat werd Helperkerkstraat.

Tot de opmerkelijke gebouwen in Helpman hoort het voormalige RKZ aan de Verlengde Hereweg. Aan de Moddermanlaan staat één van de oudste zwembaden van Groningen, het Helperbad. Het Zernikecollege heeft een vestiging aan de Helper Brink. Aan de westrand van de wijk staat de San Salvatorkerk.

Helpman kende eind 19e en begin van de 20e eeuw diverse industrietjes. Deze waren vooral gevestigd aan het Helperdiep en gelegen aan de Helper Westsingel en de Helper Oostsingel. Ook een belangrijke was de bierfabriek van Keijzer de Barberossa in de Helper Kerkstraat. De enige nu nog overgebleven industrie is de hoefijzerfabriek aan de Helper Westsingel.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties