Hem (Drechterland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hem (Noord-Holland)
Hem
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Drechterland Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.550[1]
Overig
Postcode 1607
Woonplaatscode 1507
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hem is een dorp in de gemeente Drechterland, in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 1.550 inwoners (1 januari 2021). Samen met het naburige dorp Venhuizen heeft Hem stadsrechten gehad onder de naam Hem. Voor 1 januari 2006 behoorde Hem tot de gemeente Venhuizen.

Van oorsprong was Hem een van de binnenpolders in het gebied. Zo'n binnenpolder kende aanvankelijk een natuurlijke afwatering en werd omdijkt om het binnendringend water van een dijkdoorbraak te keren. Het is niet helemaal duidelijk of deze binnenpolder van oorsprong een aangeslibde landtong was, maar wel is bekend dat het in de hoek lag (het toponiem hem of ham wijst op een landtong of een hoek land). In de watergebieden van Holland en Friesland komt deze benaming erg vaak voor, een aantal daarvan zijn ook echte woonplaatsen geworden.

De plaats Hem wordt in 1343 genoemd als Rottaerdshem en in 1396 als Hem. Nadat de Hollandse graven aan het einde van de 13e eeuw West-Friesland hadden onderworpen, viel Hem onder het Oosterbaljuwschap van West-Friesland; dit werd echter in 1413 ontbonden. Bijna het gehele West-Friese platteland kreeg in plaats daarvan een of andere vorm van stadsrechten, vaak in combinaties van dorpen. In 1414 kreeg Hem zo samen met het naastgelegen Venhuizen stadsrechten. De omliggende kleinere plaatsen vielen gerechtelijk onder deze 'dorpenstad'.

Aan de Torenweg in Hem vindt sinds 1984 ieder jaar in april een Oldtimerfestival plaats, in een aantal hallen van Firma Langedijk met een totaaloppervlakte van 6000 m².

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hem, Netherlands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.