Hendrik Hamel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrick Hamel
Standbeeld van Hendrik Hamel in Gorinchem
Standbeeld van Hendrik Hamel in Gorinchem
Algemene informatie
Geboren Gorinchem, 1630
Overleden Gorinchem, 12 februari 1692
Beroep zeevaarder, schrijver

Hendrik Hamel of Hendrick (Gorinchem, 1630 - Gorinchem, 12 februari 1692) was een Nederlands zeevaarder. Hij is vooral bekend geworden door zijn reisverslag en is in Europa tijdenlang de enige bron van informatie geweest over Korea. Hoewel hij tegenwoordig in Nederland bijna vergeten is, eren de (Zuid-)Koreanen hem als een nationale held omdat hij hun land bekendheid gaf in het Westen.

Bekendheid[bewerken]

Hendrik Hamel was, tot de komst van voormalig coach van de Koreaanse voetbalploeg Guus Hiddink, de beroemdste Nederlander in Zuid-Korea. De VOC-boekhouder stapte in 1653 in Batavia aan boord van het schip De Sperwer voor een korte tocht naar de Japanse handelspost Deshima. Door de plotseling oprukkende storm sloeg het schip kapot op een onbekende kust die van Korea bleek te zijn. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk.

Jeju[bewerken]

Eerst dachten de bemanningsleden dat ze op een onbewoond eiland zaten, maar al gauw zagen zij zich omringd door soldaten van de plaatselijke gouverneur. Ze namen de Nederlanders gevangen, die met handen en voeten probeerden duidelijk te maken dat ze weer weg wilden, naar Japan. Ze werden gevangen gehouden in de woning waar jaren eerder de verbannen koning Gwanghaegun van Joseon zijn laatste jaren had doorgebracht.[1] Uiteindelijk liet de gouverneur tot hun verbazing een tolk halen: de Nederlandse Jan Jansz. Weltevree. Hij vertelde dat de Koreanen hem al 26 jaar vasthielden. De schipbreukelingen moesten volgens hem rekenen op hetzelfde lot.

Seoul[bewerken]

Jan Jansz. Weltevree kreeg gelijk. De Koreaanse koning, Hyojong van Joseon, wilde de vreemdelingen niet laten gaan. Hij nam ze in dienst en onderhield ze. Hoewel de Nederlanders voortdurend ontsnappingsplannen maakten, pasten ze zich met de jaren steeds meer aan. Ze leerden Koreaans, kochten huisjes en verdienden wat geld met bedelen en verhalen vertellen. Na 13 jaar lukte het Hendrik Hamel en zeven anderen toch te ontkomen. Met een klein scheepje voeren ze naar Japan, waar ze zich meldden bij de handelspost. In opdracht van de VOC beschreef Hamel de gebeurtenissen en het land. Door zijn verhaal ging Korea leven in Europa en daar zijn de Zuid-Koreanen nu nog trots op.

Gorinchem[bewerken]

Hendrik Hamelhuis in Gorinchem.

Vanwege de historische band die dankzij Hamel tot stand is gebracht, is de Nederlandse gemeente Gorinchem in 1998 een partnerschap aangegaan met de Zuid-Koreaanse gemeente Gangjin. In Gorinchem zou in 2012 een museum over Hamel en zijn reis, het Hamelhuis, opengaan; na verschillende keren uitstel, werd gemeld dat het huis evenmin in 2012 zal openen.

Yeosu[bewerken]

Hendrik Hamelmuseum in Yeosu, Zuid-Korea

In Zuid Korea is in 2012 een Hamelmuseum geopend. In dit museum is dankzij een gift van de Nederlandse overheid na de World Expo 2012, gehouden in Yeosu, het originele scheepsjournaal van Hamel te vinden. Verder bezit het museum verschillende historische V.O.C.-overblijfselen en wordt in afbeeldingen en tekst de historie van Hendrik Hamel weergegeven. Vóór het museum staat een standbeeld van Hendrik Hamel. De vuurtoren op de kade voor het museum is tevens vernoemd naar Hendrik Hamel.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gari Ledyard "The Dutch come to Korea" pagina 26. Library of Congress Catalog Card Number: 70-177936