Hengduan Shan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hengduan Shan
Hengduan tmo 2000360 lrg.jpg
Hoogste punt Mount Gongga (7556 m)
Lengte 750 km
Breedte 400 km
Locatie Volksrepubliek China, Myanmar (Burma)
Coördinaten 27° 30′ NB, 99° 0′ OL
Hengduan Shan
Hengduan Shan
De kloof Hutiao Xia, waar de Jangtse de Hengduan Shan doorsnijdt
De kloof Hutiao Xia, waar de Jangtse de Hengduan Shan doorsnijdt
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Hengduan Shan (Chinees: 横断山脉; pinyin: héngduànshānmài) is een gebergte in het westen van China en noorden van Myanmar (Burma), dat de oostelijke zijde van het Tibetaans Plateau begrenst. De Hengduan Shan bestaat uit een serie parallelle bergketens die in noord-zuidrichting lopen. In totaal is het gebergte ongeveer 500 km lang. De noordkant van het gebergte heeft toppen boven de 6000 m.

Geografie[bewerken]

De Hengduan Shan grenst in het noordwesten aan de geologisch verwante gebergtes van de Himalaya en Nyenchen Tanglha. De scheiding met de Himalaya wordt gevormd door de kloof van de Yarlung Tsangpo (Brahmaputra), die met de Nyenchen Tanglha is minder duidelijk. In het noordoosten grenst de Hengduan Shan aan het bekken van Sichuan. Verder naar het zuiden is de oostrand van het gebergte minder dramatisch: hier gaat de Hengduan Shan over in het Yunnan-Guizhouplateau. In het westen, ten zuiden van de Himalaya, gaat de Hengduan Shan over in de Patkai, een verzamelnaam voor de Naga Hills en andere, lagere berggebieden op de grens tussen Tibet (China), India (het bekken van Assam) en Burma.

De Hengduan Shan bestaat uit verschillende deelketens, waarvan de belangrijkste, de Gaoligong Shan, Nu Shan en Yunling Shan, de scheiding vormen van de bovenlopen van de rivieren Irrawaddy, Salween, Mekong en Jangtse. Deze rivieren behoren tot de grootste en voor de menselijke watervoorziening belangrijkste van Azie. In de Hengduan Shan stromen ze over een lengte van een paar honderd kilometer parallel aan elkaar, op een afstand die hemelsbreed nog geen 100 km bedraagt. Waar de Jangtse naar het oosten het gebergte uitstroomt heeft de rivier een diepe kloof (Hutiao Xia, letterlijk: "kloof van de sprong van de tijger") uitgesleten.

De Hengduan Shan is slecht ontsloten met wegen of andere infrastructuur. Grote delen zijn ongerept natuurgebied. Omdat de Hengduan Shan een deel van de scheiding tussen het Tibetaans Plateau, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië vormt heeft het een unieke flora en fauna op de overgang van de Palearctische en Indomaleisische ecozones.

Bevolking[bewerken]

De Hengduan Shan wordt bewoond door sterk uiteenlopende etnische en culturele groepen. Het noorden van het gebergte behoort tot de Tibetaanse provincie Kham. De bewoners, de Khampa, zijn een Tibetaans volk, dat het lamaistische boeddhisme aanhangt en een Tibetaans dialect spreekt.

De zuidelijke delen van de Hengduan Shan vallen in het slecht ontsloten Chinees-Birmees grensgebied. De hier wonende Tibeto-Birmaanse volkeren leven in stamverband en hebben sjamanistische en animistische natuurgodsdiensten.

Het oosten van het gebergte valt in de Chinese provincie Yunnan, waar de oorspronkelijke bewoners tot etnische groepen als de Naxi, Dai, Bai en Hmong behoren. Migranten uit het oosten, die etnisch voornamelijk behoren tot de door de Chinese regering Han genoemde groep, bevolken vooral de steden aan de oostelijke rand van het gebergte in Yunnan.