Henrietta Leavittbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henrietta Leavittbrug
Henrietta Leavittbrug (februari 2019)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Watergraafsmeer
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 57′ OL
Overspant Ringvaart
Breedte 4,75 m
Doorvaarthoogte 0,95 +NAP m
Doorvaartbreedte ongeveer 5,50 m
Bouw
Bouwperiode versie 1: 1923
versie 2: 1978
Gebruik
Weg alleen voetgangers en fietsers
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Dienst der Publieke Werken
Bijzonderheden brug nr. 195
Henrietta Leavittbrug (Amsterdam-Centrum)
Henrietta Leavittbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Henrietta Leavittbrug is een vaste brug in Amsterdam, Watergraafsmeer.

De brug, voorheen bekend als de anonieme brug nummer 195 overspant de Ringvaart van de Watergraafsmeer ter hoogte van de scheidslijn van het tennispark van Tie-Breakers[1] en het Flevopark, gelegen op de westoevers van het Nieuwe Diep. Ten noorden van de ringvaart ligt de Valentijnkade, ten zuiden uitsluitend een fietspad langs de ringvaart.

In 1923/1924 werd hier al een houten brug neergelegd voor voetgangers en fietsers naar het toen net aangelegde sportterrein. De brug werd ontworpen door de Dienst der Publieke Werken, waarbij Piet Kramer het ontwerp zou hebben verzorgd. Aan de brug hing(-en) de kabel(s) van het GEB.De brug werd in 1973/1974 vernieuwd.[2] De brug kreeg een op een vermoedelijke houten paalfundering een betonnen draagconstructie (landhoofden en brugpijlers).De overspanning is van houten balken met planken. Het rijdek is gesplitst in voet- en fietspad. Onder de brug kan alleen pleziervaart per kano of roeiboten plaatsvinden.

De brug werd in 2016 vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Henrietta Leavitt. De gemeente had in dat jaar een prijsvraag uitgeschreven voor naamgeving van anonieme bruggen, met de voorwaarde dat de tenaamstelling iets te maken had met de buurt waarin de brug ligt. In dit geval is dat het Amsterdam Science Park, dat ter plaatse ten zuiden van de Ringvaart gesitueerd is.

De brug gezien naar het Sciencepark (februari 2019)
Zie de categorie Brug 195, Henrietta Leavittbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.