Henry Schut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henry Schut
Henry Schut in 2010.
Geboren 1 april 1976
Geboorteplaats Scherpenzeel
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep sportjournalist, televisiepresentator, radiopresentator, schrijver, columnist, podcastmaker
Jaren actief 1999-
Bekend van NOS Studio Sport, "NOS Langs De Lijn", Boek "Topfit, ook als je denkt geen tijd te hebben", "Men's Health"
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Sport

Henry Schut (Scherpenzeel, 1 april 1976) is een Nederlands sportjournalist en radio- en televisiepresentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schut studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Sinds 1999 is hij werkzaam bij NOS Studio Sport als beeldredacteur-voice over, en sinds 2005 ook als presentator. Bij Studio Sport was hij samen met Jeroen Stomphorst opvolger van Humberto Tan en Jan Joost van Gangelen, die naar de commerciële tv-zender Talpa vertrokken. Schut presenteert regelmatig het Sportjournaal en bij NOS Langs de Lijn.

Begin carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 was hij genomineerd voor de Philip Bloemendal Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor aankomend talent in de audiovisuele media. In 2006 was hij ook genomineerd voor de Ilse Wessel Presentatieprijs van de Wereldomroep.

In 2010 presenteerde Schut het WK Voetbal Journaal. Daar discussieerde hij met Hugo Borst over alle gebeurtenissen in en rond het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Het Nederlands voetbalelftal stond hierin centraal.

Radio 1 & Radio 5[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 2013 werd bekend dat Schut de zondagmiddageditie van het Radio1-programma NOS Langs de Lijn ging presenteren. Voor dit werk ging hij wederom samenwerken met Borst. Schut en Borst volgden Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek op, die de NOS verlieten voor FOX Sports en BNR.

Namens Langs De Lijn bracht Schut in 2020 de CD-box en Dubbel LP "De Beste Muziek uit NOS Langs De Lijn" uit, een vervolg op de Dubbel LP uit 1980.

Sinds 2022 is Schut DJ op NPO Radio 5, als invaller voor programma’s als “Goeiedag Haandrikman” en “Wekker Wakker Weekend” van Omroep Max.

Talkshows[bewerken | brontekst bewerken]

Schut was in 2014 en 2018 presentator van NOS Studio Sportwinter met als sidekick Erben Wennemars. Die programma's kwamen iedere avond live vanaf de Olympische Winterspelen, met alle belangrijke sporters van de dag als gasten. Ook was Schut samen met Borst te gast in een speciale muziekavond van De Wereld Draait Door, waarin hij zijn favoriete muziekavond mocht samenstellen.

In 2014 presenteerde Schut ook het avondvullende programma Studio Brasil, rond het WK voetbal in Brazilië, met opnieuw Borst als sidekick.

Schut was in 2016, 2018 en 2021 ook presentator van Studio France, Studio Rusland en Studio Europa, de televisieprogramma's over het EK 2016, het WK 2018 en het EK 2021 met als sidekicks in 2016 en 2018 Borst en Rafael van der Vaart. Schut was in 2016 presentator van het avondprogramma 'NOS Studio Olympic Park' bij de Olympische Zomerspelen 2016 met als sidekick Edith Bosch. Ze ontvingen dagelijks medaillewinnaars en andere hoofdrolspelers.

In 2021 maakte hij de dagelijkse talkshow "Studio Tokio", rondom de Olympische Spelen. Deze kwam vanwege de coronapandemie niet vanuit Japan maar vanaf het strand in Scheveningen waar terugkerende sporters gehuldigd werden. Gasten waren onder anderen Epke Zonderland, Kiki Bertens, Femke Heemskerk en heel veel Nederlandse medaillewinnaars. Ook was er live muziek van huisbands Blaudzun, Son Mieux en Steffen Morrison.

In 2022 presenteerde Schut de Olympische ochtend- en middagshow rondom het schaatstoernooi van de Olympische Winterspelen van Peking. Ook dit kwam vanwege corona vanuit Nederland, op locatie aan de Jaap Eden Schaatsbaan, met vaste gasten Mark Tuitert, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 stond Schut afgetraind op de cover van fitnessblad Men's Health, na een cover challenge met Maxim Hartman. In 2018 verscheen zijn boek "Topfit, ook als je denkt geen tijd te hebben", waarin hij vertelt over zijn weg naar topfit worden na je veertigste, met een druk bestaan met een volledige baan en een gezin.

Column[bewerken | brontekst bewerken]

Schut is sinds 2020 vaste columnist van het Nederlandse blad Men's Health, waarin hij brieven schrijft aan bekende en onbekende sporters.

Podcast[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Jeroen Stekelenburg maakt Schut de NOS Olympische Podcast, waarin ze lange gesprekken voeren met Nederlandse sporters die naar de Olympische Spelen gaan. Aan de eerste serie werkten onder meer Ranomi Kromowidjojo, Epke Zonderland, Estavana Polman, Dafne Schippers, Joost Luiten en Henk Grol mee. Er volgde een winterserie met onder meer Thomas Krol, Patrick Roest, Kimberley Bos en Antoinette de Jong. Sinds 2021 maakt hij samen met radio-DJ Lex Gaarthuis ook een andere podcast, met de titel "Overspel". Daarin gaan Schut en Gaarthuis vreemd in elkaars vakgebieden, sport en muziek.

Radio Tour De France[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2022 presenteert Schut NOS Radio Tour de France, samen met Robbert Meeder. Dat programma komt de laatste week vanuit het Tourcafe in Beeld en Geluid, met live muziek en publiek.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Schut woont samen en is vader van drie kinderen (2010, 2012, 2015).