Hercules Segers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Landschap (Rotterdam, Museum Boymans Van Beuningen)

Hercules Pietersz. Segers of Seghers (Haarlem, 1589 of 1590Den Haag, ca. 1637-1638) was een Nederlands schilder, maar vooral een briljant graficus. Segers wordt als dé vernieuwer van de grafiek gezien. Segers bracht kleurige, fantasierijke prenten op de markt, waarvan sommige bijna Chinees aandoen. Sinds de 19de eeuw, toen er veel belangstelling was voor zijn werk, staat Segers bekend als Seghers, alhoewel dit niet door 17de-eeuwse documenten wordt gestaafd.

Biografie[bewerken]

Hercules Pietersz. was de zoon van een Vlaamse en Doopsgezinde immigrant. Hij kreeg in Amsterdam de eerste schilderlessen van de Vlaamse schilder Gillis van Coninxloo. In 1612 werd hij in het schildersgilde van Haarlem ingeschreven. Kort daarop ging hij terug naar Amsterdam, waar hij in 1615 en in het kerkje van Sloterdijk een veel oudere vrouw, afkomstig uit Antwerpen trouwde, die waarschijnlijk niet de moeder van zijn kind was. Hercules Pietersz. kocht in 1619 een groot huis aan de Lindengracht, dat het het Vallende Water noemde. Vanuit zijn atelier had hij uitzicht op de Noorderkerk, toen in aanbouw.[1] Aan het einde van de jaren twintig raakte Segers, die zich inmiddels naar zijn grootvader noemde in financiële moeilijkheden. In 1633 vertrok hij naar Utrecht en begon een kunsthandel. Vrij snel daarop verhuisde Segers naar Den Haag, waar hij mogelijk in 1638/1639 stierf, volgens sommigen aan de drank en van een trap gevallen.[2]

De schildersbiograaf Samuel van Hoogstraten schreef ongeveer veertig jaar na Segers' dood dat hij een zeer ijverig kunstenaar was, als zwanger van geheele Provinsien, die hij met onmetelijke ruimten baerde, en in zijn schilderijen en Printen wonderlijk liet zien, maar dat bijna niemand voor zijn werk belangstelling had. Zijn prenten werden "met manden vol" gebruikt om er boter en zeep in te doen. Zijn tijdgenoten konden zijn rijke verbeelding niet volgen. Pas na zijn dood kreeg men waardering voor zijn werk. Rembrandt was een groot bewonderaar van hem. De 17de-eeuwse verzamelaar Michiel Hinlopen had 48 prenten van Segers in zijn bezit, nu in de collectie van het Rijksmuseum.

Bergachtig landschap. Zonder jaar. Den Haag, Museum Bredius. Dit is waarschijnlijk het schilderij van Segers dat door de brand in het Armando Museum in Amersfoort op 22 oktober 2007 verloren is gegaan.

Stijl[bewerken]

Behalve dat de stijl van zijn landschappen afwijkt van de traditionele Hollandse manier, is vooral de techniek van zijn ets- en prentkunst hoogst eigenaardig en heeft hij een nieuw procedé ontwikkeld. Men noemt hem als de eerste, die de kleurendruk heeft toegepast of uitgevonden. Hij placht zijn platen sterk te etsen, beschilderde ze dan met olieverf en drukte ze vervolgens af op wit of gegrond papier of op linnen. Elke afdruk werd extra bewerkt, vandaar dat twee afdrukken van eenzelfde plaat er geheel anders uitzien.[3]

Bronnen[bewerken]

  1. Kannegieter, Z.J. (1942) Het huis van Hercules Segers op de Lindengracht te Amsterdam. In: Historische studiën en schetsen, p. 24-25.
  2. Hoogsteder & Hoogsteder, Mathieu Dubus, avant-gardist
  3. Oosthoek's geïllustreerde Encyclopaedie (1917).

Externe links[bewerken]