Heren van Condé-en-Brie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De titel heer van Condé-en-Brie is een adellijke titel die sinds de dertiende eeuw gevoerd werd

de heerlijkheid van Condé-en-Brie is niet te verwarren met de heerlijkheid Condé-sur-l'Escaut. In de XVI eeuw wordt deze heerlijkheid verheven tot een prinsdom en geeft het zijn naam aan het huis de Condé, een zijtak van de Franse koningen.

De heerlijkheid van Condé-en-Brie behoorde tot de dertiende eeuw tot het huis Montmirail om vervolgens te vervallen aan het eerste en dan het tweede huis van Coucy. Wanneer in de vroege vijftiende eeuw de laatste telg overlijdt, gaat de heerlijkheid naar het huis Scarpone, vervolgens aan de graven van Saint-Pol om daarna aan het huis van Luxemburg toe te komen.

Via het huwelijk van Maria van Luxemburg met Frans de Bourbon-Vendôme komt de heerlijkheid terecht in het patrimonium van het huis van Bourbon. Hendrik II van Frankrijk creëerde de titel "Prins van Condé" in 1557 voor Lodewijk de Bourbon-Vendôme. De heerschappij van Condé werd doorgegeven aan een jongere tak, het huis van Bourbon-Soissons en veranderde nog tweemaal van eigenaar door het huwelijk van Marie van Bourbon-Soissons met Thomas de Savoie-Carignan en de confiscatie door Lodewijk XIV in 1711. De titel "Prins van Condé" werd gevoerd tot het uitsterven van de tak in 1830.

Vandaag de dag komen de grenzen van het huidige kanton Conde-en-Brie bijna exact overeen met het territorium van het voormalige prinsdom Condé.

Heren van Condé[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van de Prinsen van Condé[bewerken | brontekst bewerken]