Hergé's avonturen van Kuifje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de tekenfilmserie gebaseerd op de strip De avonturen van Kuifje uit de jaren vijftig en zestig. Voor de tekenfilmserie uit de jaren negentig, zie De avonturen van Kuifje (tekenfilmserie).

Hergé's avonturen van Kuifje is een tekenfilmserie voor televisie uit 1959 tot 1964, gebaseerd op de stripreeks De avonturen van Kuifje van Hergé. Er werden zeven verhalen verfilmd, elk in dertien afleveringen van telkens vijf minuten. De serie ontstond uit een samenwerking tussen Larry Harmon, Charlie Shows, Hergé en Belvision, met Greg als scenarist voor dit bedrijf.

Achtergrond[bewerken]

De serie werd tot en met de jaren tachtig regelmatig internationaal uitgezonden en deed veel om de populariteit van Kuifje verder te verspreiden. Toch kent de serie weinig bijval onder Kuifjefans.[bron?] De animatie is houterig en goedkoop en de reeks zelf wijkt enorm af van de albums. Slechts een aantal albums werden tot afleveringen bewerkt en verschillen ook aanzienlijk van de originele strips. Oorspronkelijk leren Kuifje en kapitein Haddock elkaar bijvoorbeeld kennen in de De krab met de gulden scharen, maar in de tv-versie van dit album blijken ze al op voorhand met elkaar bevriend. Ook professor Zonnebloem, die Kuifje en Haddock in het album De schat van Scharlaken Rackham pas leren kennen, blijkt in alle afleveringen al lange tijd met hen bevriend. Verder gaan Kuifje en kapitein Haddock in De krab met de gulden scharen niet achter opium- maar achter diamantsmokkelaars aan en draait Mannen op de maan om het redden van Bobbie, die gevangen wordt in de (nu witte) testraket. Daarnaast worden Jansen en Janssen ook in alle afleveringen als hoofdfiguren ingeschakeld, ook al zijn ze in het oorspronkelijke album soms afwezig of spelen slechts een bijrol.

Ook de personages verschillen van hun papieren versies. Professor Zonnebloem is bijvoorbeeld niet doof in de serie en kapitein Haddock drinkt koffie in plaats van whisky. Hergé zelf was niet te spreken over de kwaliteit van deze tv-serie, die tegenwoordig vooral historisch interessant is als de eerste tekenfilmverfilming van Kuifje. Sinds 1992 is deze versie in obscuriteit verzand en in de schaduw gezet door Nelvana's tv-animatiebewerking van Kuifje, De avonturen van Kuifje, die veel trouwer aan de geest, tekenstijl en verhalen van de originele albums blijft.

Films[bewerken]

De albums die verfilmd werden zijn:

Uitgezonden door[bewerken]

Op de Nederlandse televisie werd de serie voor het eerst uitgezonden door de AVRO.

  • 19 oktober 1977 - 17 mei 1978 als onderdeel van Berebios.
  • 11 november 1978 - 26 mei 1979 als onderdeel van Kinderbios.
  • 8 oktober 1984 - 1 april 1985 als onderdeel van Kinderbios.

De televisieserie werd vervolgens uitgezonden door Veronica.

  • 1 oktober 1986 - 27 mei 1987.
  • 6 september 1989 - 26 mei 1990.

De afleveringen van De zaak Zonnebloem werden als film digitaal geremasterd (met de stemmen van de laserdisk) op 25 februari 2012 uitgezonden door Ketnet.[1]

Stemmen[bewerken]

De stemmen werden ingesproken door:

De televisieserie is op VHS en laserdisk verschenen met een andere nasynchronisatie:

Uitgave[bewerken]

Op in het Nederlands gesproken laserdisk verschenen:

  • Het geheim van de Eenhoorn/De schat van Scharlaken Rackham
  • De geheimzinnige ster/De Zwarte Rotsen
  • Raket naar de maan/ Mannen op de maan

Op in het Nederlands gesproken VHS verscheen:

  • De zaak Zonnebloem (1986)

De zaak Zonnebloem verscheen in 2008 digitaal geremasterd op dvd. Het betreft hier echter geen Nederlands, maar Frans en Engels gesproken versie. De Nederlandstalige versie is echter wel te verkrijgen via iTunes.[2]