Herman Brood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Brood
Herman Brood in 1979
Herman Brood in 1979
Algemene informatie
Volledige naam Hermanus Brood
Bijnaam Rock 'n' roll junkie
Geboren 5 november 1946 te Zwolle
Overleden 11 juli 2001 te Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964-2001
Genre(s) Rock-'n-roll, jazz, blues
Beroep Musicus, kunstschilder, acteur en dichter
Instrument(en) Zang, piano, gitaar
Verwante artiesten Wild Romance, The Moans, Long Tall Ernie and the Shakers, Cuby and the Blizzards, Stud, Jan Akkerman, Vitesse, Nina Hagen, Lene Lovich, Bart Chabot
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Herman Brood in 2000.
Het graf van Herman Brood.
Buste van Herman Brood in Zwolle.
Graffiti in Delft in 2004 ter nagedachtenis aan Brood.
Black Francis brengt een hommage aan Herman Brood naast zijn standbeeld in Zwolle op 29 februari 2008.

Hermanus (Herman) Brood (Zwolle, 5 november 1946Amsterdam, 11 juli 2001) was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Brood onderscheidde zich door zijn kenmerkende zangstem en muzikale diversiteit. Hij was de Nederlandse belichaming van het hedonistische credo Sex, drugs & rock 'n' roll.

Nadat amfetamine en jarenlang stevig alcoholgebruik z'n lichaam in hoge mate hadden verwoest, vertoonde Brood standaard ontwenningsverschijnselen als incontinentie, epilepsie en delirium tremens. Geen vijf maanden voor zijn vijfenvijftigste verjaardag sprong hij met een afscheidsbriefje op zak de dood tegemoet vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel.

Biografie[bewerken]

Brood kreeg zijn eerste pianolessen in 1959. Op school kon hij niet goed meekomen; het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het verlopen fabriekje van zijn vader. Brood ging in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans. De band deed veel optredens voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland en Brood kreeg wel eens een pilletje toegeschoven om wakker te blijven. Zo begon zijn verslaving. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Hij ontmoette de toenmalige Miss Groningen Tekie Buissink, met wie hij een kortstondige relatie had. Op 24 mei 1968 werd hun zoon Marcel geboren. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet. Er volgde een onduidelijke periode waarin Brood regelmatig in de gevangenis belandde wegens inbraken en handel in drugs.

Begin 1974 deed hij mee aan een Cuby and the Blizzards-reünie voor het VARA-televisieprogramma Nederpopzien. Vanaf dit moment pakte hij zijn muzikale carrière weer op. Hij speelde korte tijd in de Noord-Hollandse formatie Stud en nam een album op met onder andere Jan Akkerman onder de naam Flash & Dance Band. Vervolgens trad hij toe tot de band Vitesse. Na het debuutalbum in 1975 verliet hij deze weer.

In 1976 vond een cruciale ontmoeting plaats. Brood speelde mee in Cuby and the Blizzards, die voor korte tijd was heropgericht, toen hij in café 't Pleintje in Winschoten de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand liet vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk, kwam binnen toen Brood in de prullenmand op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager; hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.

Brood verliet Cuby and the Blizzards en begon zijn eigen formatie: Herman Brood & His Wild Romance (zie ook: Wild Romance). In 1977 kwam het album Street uit dat enthousiast werd ontvangen. In 1978 volgde Shpritsz. De single Saturday Night werd een grote hit. Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. Brood werkte in 1979 mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punk-operazangeres Nina Hagen. In hetzelfde jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten. Maar een Amerikaanse tournee werd geen succes en het in de VS geproduceerde album Go Nutz (1980) werd zowel daar als in Nederland afgekraakt. Hierop zakte de carrière van Brood in.

In 1984 kwam hij met het album The Brood dat positief werd ontvangen. In hetzelfde jaar nam hij met Doe Maar-zanger Henny Vrienten de single Als je wint op, dat in de top 10 van de hitlijsten belandde. Naast dit nummer, nam hij dat jaar ook nog een ander, Engelstalig reggaenummer op, Tattoo song dat eveneens een hit werd.[1] In 1985 trad hij in het huwelijk met Xandra Jansen. Samen hadden ze twee kinderen en een aangenomen dochter.

In de jaren daarna waaierde zijn carrière uit. Brood acteerde in een toneelstuk en een speelfilm, maar vooral in zijn eigen leven. Eind jaren negentig trad hij samen met Bart Chabot en Jules Deelder op in het theater met de voorstelling Apocrief. Ook werd hij steeds actiever als kunstschilder. Hij werkte op groot formaat en met felle kleuren, waarbij zijn werk stond in de traditie van de Cobra. In Leidschendam decoreerde hij een parkeergarage met acht enorme wandschilderingen die jarenlang het straatbeeld bepaalden.[2] De keuze voor primaire kleuren kwam grotendeels voort uit noodzaak, omdat hij kleurenblind was. Vaak bracht hij met zwarte verf letters aan op zijn werk. De handtekening 'brood' vormt veelal een opvallend onderdeel van het schilderij. Ondanks het kleurgebruik hebben de schilderijen een wat trieste uitstraling. Brood bleef daarnaast actief in de muziek, maar zijn albums uit deze periode haalden niet meer het niveau van Shpritsz. Beroemd werd hij met zijn openlijke uitspraken in de pers over seks en drugsgebruik. Hij genoot van alle aandacht en werd de bekendste harddrugsgebruiker in Nederland; de 'nationale knuffeljunk'.

Drugsgebruik en overlijden[bewerken]

Door het gebruik van alle genotmiddelen was zijn lichaam tegen 2001 geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur sprong de vierenvijftigjarige Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel af met in zijn binnenzak een briefje waarop stond:

"Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. ... Rous door zoals ik deed... en treur niet ! maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade - pappa. DROWN IN MY OWN TEARS."

Men stond perplex, evenals zijn platenlabel, omdat Brood, volgens Henkjan Smits, bezig zou zijn aan een groot project, namelijk een jaren-vijftigsoulplaat met een groot orkest en onder meer samenwerkingen met Ann Peebles en Ray Charles. In de periode kort na zijn dood ontstond een levendige handel in schilderijen en zeefdrukken van Brood, waarbij ook vervalsingen opdoken. Brood werd gecremeerd in Westgaarde en zijn as werd begraven in een urnengraf op Zorgvlied waarop een reuzegrote grijze vrouwelijke engel staat (met op de rug bij de rechtervleugel een anti-kledingdiefstalknop).

In 2006 schreef Wild Romance-gitarist Dany Lademacher een boek over zijn periode met Herman Brood. Later dat jaar verscheen de film Wild Romance, waarin Daniël Boissevain de rol van Herman Brood speelde. Zeven jaar na de dood van Herman Brood, werd er in 2008 een onbekend nummer van de zanger gevonden en uitgebracht. Papa komt vanavond niet thuis is een samenwerking met rapper MC Drama, destijds een vriend van Brood. Samen schreven zij het nummer in 1998.

Tentoonstelling[bewerken]

Na Broods overlijden was in 2002 in het Cobra Museum in Amstelveen een eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, met daarnaast foto's, gemaakt door zijn vriend, de fotograaf Anton Corbijn. Eerder was het werk van Brood museaal nooit erkend. Er waren echter wel veel liefhebbers en zijn schilderwerk werd goed verkocht.

In december 2005 werd in Wageningen een Herman Brood-museum geopend. Het museum, dat gratis toegankelijk is, beschikt over de grootste collectie originele schilderijen, zeefdrukken en tekeningen. Ook zijn er altijd wat beschilderde sculpturen en objecten, een zeer uitgebreide collectie (zeldzame) lp's en singles, de originele botsauto van Brood en een aantal van zijn persoonlijke bezittingen te bezichtigen.

Op 5 november 2006 werd er in de rock art-galerie in Hoek van Holland een expositie geopend over Herman Brood onder de titel Brood's leven. Hier was een gecombineerd overzicht te zien van Herman Broods muziek en kunst.

Van 5 november 2006 tot 28 januari 2007 werd het volledige atelier overgeplaatst naar het Groninger Museum om daar ter ere van de film Wild Romance, die tevens in Groningen in première ging, tentoongesteld te worden. De tentoonstelling, genaamd Cha Cha. Fenomeen Herman Brood, richtte zich op het atelier van de kunstenaar, de plek waar Brood veel van zijn schilderijen maakte, muziek componeerde, teksten schreef, vaak sliep en zijn onconventionele levenswijze vrij spel had. Zijn echte atelier nabij het Spui in Amsterdam was sinds de dood van Brood vrijwel onaangeroerd gebleven. In april 2008 werd het atelier uiteindelijk toch ontruimd.

Vanaf 13 mei 2011 is de Herman Brood Gallery geopend in het Westcord Art Hotel, met veelal niet eerder tentoongestelde grote doeken en verschillende zeefdrukken.

Tussen 11 mei 2014 en 24 augustus 2014 was er in het Willem Van Haren Museum in Herenveen een tentoonstelling. Hier hingen vooral schilderijen uit de collectie van Koos van Dijk.

Films[bewerken]

 • Cha Cha (1979)
 • Stadtrand (1988) (Speelfilm, Duitsland, regie Volker Führer)
 • Rock 'N Roll Junkie (1994) (Documentaire; samengesteld door Jan Eilander)
 • Wild Romance (2006-11-05) (Regie Jean van de Velde, biopic, won Gouden Kalf in 2007 voor 'Beste Acteur', Marcel Hensema speelde Hermans manager Koos van Dijk.)
 • Total Love (2000) (Cultfilm uit Israël)
 • Herman Brood Uncut (2006). Onbewerkt materiaal uit het leven van Brood, samengesteld door Jan Eilander.
 • Herman Brood, a Star Like Me (2008) Documentaire samengesteld uit archief. Producent seriousFilm, regie Peter Scholten.

Trivia[bewerken]

 • Bart Chabot schreef een vierdelige Brood-biografie.
 • In Zwolle is een wandel/steproute over Herman Brood.
 • In Zwolle staat een standbeeld van Herman Brood door Frank Rosen bij poppodium Hedon. Dit standbeeld is tijdelijk ter bescherming inclusief sokkel naar een veilige plaats gebracht om herhaling van diefstal - vanwege het materiaal brons - te voorkomen. Na de verbouwing van Poppodium Hedon (2013/2014) is het beeld terug geplaatst. Het staat nu in de hal van het gebouw.
 • Brood werd eind 1967 tijdens een feestje in Den Haag samen met Jay Baar (drummer van de Q'65) gearresteerd voor het bezit van verdovende middelen. Tijdens zijn voorarrest viel Cuby + Blizzards uit elkaar. Toen hij weer vrij kwam was de breuk tussen Harry Muskee en Eelco Gelling inmiddels gelijmd en kon Brood deel uit gaan maken van een nieuwe bezetting van C+B.
 • Alle nummers op de CD van Black Francis (ex-Pixies), getiteld Bluefinger uit 2007, zijn geïnspireerd op Herman Brood. Het bevat zelfs één cover van Brood: You Can't Break a Heart and Have It, opgenomen in 1996 voor Kid stuff, maar uiteindelijk niet eerder uitgebracht dan op de Brood Box. De titel van deze CD, Bluefinger, verwijst naar de geboortestad van Brood: Blauwvinger is een oude geuzennaam voor een Zwollenaar.
 • Herman Brood bracht met theatergezelschap Hollandia eind jaren tachtig een theaterstuk dat op verschillende locaties, waaronder IJmuiden, is uitgevoerd. Het speelde zich af in de kleine geblindeerde touringcar-bus waarin de bezoekers onderdeel waren van het stuk. Brood was gekleed in een militair kostuum en werd bijgestaan door een aantal militant uitziende stewardessen. Een daarvan werd gespeeld door Carine Crutzen.
 • Er bestaat sindskort ook een Herman Brood Academie. In Utrecht zijn er opleidingen te volgen voor onder meer deejay, popartiest, studiotechniek en management popmuziek. Als docenten zijn onder meer Anita Doth en Jiggy Djé werkzaam.
 • Voor personen uit de media die van muziek houden en in de media wél gewoon zeggen wat ze echt vinden is de Herman Brood Award uitgevonden. In 2013 werd de eerste uitgereikt aan Johan Derksen, in 2014 ging de prijs naar Waylon.[3]

Muurschilderingen[bewerken]

In Leidschendam decoreerde Brood de parkeergarage van het winkelcentrum Leidsenhage met acht enorme wandschilderingen. De decoraties werden in 2011 verwijderd door Unibail-Rodamco, eigenaar van de garage, en geschonken aan het Herman Brood museum in Wageningen. Hieronder een aantal van deze werken.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • Showbiz Blues (1975)
 • Vitesse (1975)
 • Street (1977)
 • Shpritsz (1978)
 • Cha Cha (1978)
 • Go Nutz (1980)
 • Wait a Minute... (1980)
 • Modern Times Revive (1981)
 • Frisz & Sympatisz (1982)
 • The Brood (1984)
 • Bühnensucht/Live (1985)
 • Yada Yada (1988)
 • Hooks (1989)
 • Freeze (1990)
 • Saturday Night Live! (1992)
 • Fresh Poison (1994)
 • 50 The Soundtrack (1996) (duetten, gemaakt voor zijn 50e verjaardag)
 • Herman Brood 1977-1997 20 Years of Rock & Roll
 • Back On The Corner (1999)
 • Ciao Monkey (2000)
 • My Way (2001)
 • Final (2006)
 • Brood Box, including Kidstuff (2006)

Singles[bewerken]

Gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Top 40. 1977 "Rock 'n Roll Junkie" (& His Wild Romance)

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Als je wint (met Henny Vrienten) - - - - - - - 1586 - - - - 1957 1495 1897 1989
Never be clever (& His Wild Romance) 744 1039 668 631 970 707 901 873 1243 891 818 903 713 769 703 776
Saturday night (& His Wild Romance) 245 419 161 142 170 139 204 100 210 141 135 124 134 162 178 169
Still believe (& His Wild Romance) - - - - - - - - 1364 - 1035 930 848 1141 1250 1060

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live and more 2003 08-11-2003 12 2
Live at Rockpalast 1978 + 1990 2012 04-02-2012 15 5 met His Wild Romance
Bronnen, noten en/of referenties

Bibliografie

 • Herman Brood, Stil daar is ie, SP: Amsterdam 1984
 • Herman Brood, Sjongejonge: starrin' Top Dog, CNR: s.l. 1986
 • Herman Brood, Zoon van alle moeders, De Bezige Bij: Amsterdam 1988 (gedichten)
 • Herman Brood, Lief Bloedbad, De buurvrouw: s.l. 1994
 • Herman Brood, Woedend licht, Creatique / Dollart Collection: De Rijp 2000
 • Herman Brood, Kwartjes vallen soms jaren later, teksten en tekeningen van Herman, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2002

Secundaire literatuur

 • Theo Stokkink, Herman Brood & his Wild Romance, Unieboek/De Gooise Uitgeverij: Bussum 1979
 • Bart Chabot, Babylon Hotel, De Bezige Bij: Amsterdam 1988
 • Jan Eilander, Rock ’n Roll Junkie: over Herman Brood, Prometheus: Amsterdam 1994. ISBN 90-5333-276-6
 • Bart Chabot, Broodje gezond, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 1996. ISBN 90-388-1380-5
 • Bart Chabot, Broodje halfom, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2001. ISBN 90-388-1404-6
 • Henk van Voornveld, Bart Chabot & Hans Offringa, Ik kom uut Zwolle, vette pech: Herman Brood : step, wandel route, VVV Kampen-Zwolle-Overijssels Vechtdal: Zwolle 2004 (met foto’s van Gerard Wessel; beschrijving step- en wandelroute langs plekken die een rol speelden in Hermans leven). ISBN 90-808781-1-1
 • Jan Donia, Souvenirs: Herman Brood, de schilder, Schiedam: TDS 2002. ISBN 90-806493-2-5
 • Bart Chabot, Brood en spelen, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2002. ISBN 90-388-1408-9
 • Bart Chabot, Broodje springlevend, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2003. ISBN 90-388-1413-5
 • Bart Chabot & Arjan Peters, De Herman Brood-biografie (Broodje gezond, Broodje springlevend, Brood en spelen, Broodje halfom, De Broodschrijver) Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2006
 • Dany Lademacher, Wild Romance: Een fijne hel, Uitgeverij 521: Amsterdam 2006. ISBN 978-90-499-7024-6
 • Arjan Peters, De Broodschrijver, Nijgh & Van Ditmar: Amsterdam 2006 (over de biografie van Bart Chabot). ISBN 90-388-5931-7 en 90-388-1439-9
 • Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast, „be bop” - Die Wilhelmshöhe rockt. Disco und Konzerte in der Hölle Verlag Gebrüder Gerstenberg GmbH & Co. KG: Hildesheim 2007, ISBN 978-3-8067-8589-0.
 • Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast, „be bop” - Rock-Tempel & Nachtasyl - Band 2 zur Legende. Verlag Gebr. Gerstenberg: Hildesheim 2009. ISBN 978-3-8067-8733-7.
 • Bertus Borgers, Ik hou van Herman, De Boekenmakers: Eindhoven 2011. ISBN 978-90-77740-89-7

Externe links en verwijzingen


 1. Muziekencyclopedie, Herman Brood
 2. De wandschilderingen werden in 2011 verwijderd en door de eigenaar van de garage geschonken aan het Herman Brood museum. De werken waren in jan. 2012 nog steeds in Leidschendam te zien op Google Street view.
 3. Nu.nl, Waylon is dit jaar de winnaar van de Herman Brood Award, 24 december 2014
Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Herman Brood.