Hervormde kerk (Asten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hervormde kerk
Hervormde kerk
Plaats Asten
Denominatie Protestants tot 2013
Coördinaten 51° 24′ NB, 5° 45′ OL
Gebouwd in 1810
Restauratie(s) 1965
Monumentale status gemeentelijk monument
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neoclassicisme
Klokkentoren dakruiter
Interieur
Preekstoel 1649
Orgel 1981
Afbeeldingen
Interieur
Lijst van gemeentelijke monumenten in Asten
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is een voormalig hervormd kerkgebouw te Asten, gelegen aan de Lindestraat 1.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kerkje werd gebouwd in 1810 onder de regering van Lodewijk Napoleon, om de hervormden van een kerkgebouw te voorzien nadat de katholieken hun kerk hadden teruggekregen.

Het is een eenbeukig gebouwtje, opgetrokken in handgevormde baksteen en met een gepleisterde voorgevel waarop zich een dakruitertje bevindt. De kerk heeft een driezijdige koorafsluiting waarbinnen zich de preekstoel bevindt.

Geldgebrek veroorzaakte achterstallig onderhoud, terwijl nieuwbouwplannen niet doorgingen. In 1867 stortte het plafond gedeeltelijk in. De kerk werd weer bruikbaar gemaakt en in 1885 werd de voorgevel, die in verval was geraakt, gerepareerd. Verdere restauraties volgden in 1938 en 1965. In 1981 werd nog een orgel aangeschaft, geleverd door de firma N.D. Slooff. Het kerkje werd daarop tevens gebruikt voor kleinschalige muziekuitvoeringen. Van belang is de preekstoel uit 1649, die mogelijk uit de toenmalige katholieke kerk afkomstig was (in 1648 vond de Vrede van Munster plaats en werden de katholieke kerkgebouwen door de hervormden genaast).

In 2013 werd het kerkje buiten gebruik gesteld en te koop gezet. De protestanten kerkten voortaan in de protestantse kerk te Someren.

Het kerkje kreeg onder de naam In de Gloria een sociaal-culturele bestemming. Het interieur bleef zo goed mogelijk gehandhaafd en ook de historische preekstoel werd intact gelaten.

Het kerkje is geklasseerd als gemeentelijk monument.

Zie de categorie Protestantse Kerk, Lindestraat 1, Asten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.