Het Bos van Plop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Bos van Plop
Ingang van de attractie sinds 2010.
Algemene informatie
Locatie Vlag van België Plopsaland De Panne
Soort attractie Dark water ride
Bouwer(s) Metallbau Emmeln
Opdrachtgever Plopsa
Status Geopend
Opening 29 april 2000
Vervangt Apirama (1979-1999)
Animatronics leverancier Wulf-fx
Thematisering en muziek
Thema Kabouter Plop
Achtergrondmuziek Aangepaste versie Ploplied
Eigenschappen
Ritduur 10 minuten
Aantal voertuigen 18 boten
Capaciteit 9 personen/boot

500 personen/uur

Onride foto Aanwezig
Wachtrij
Snelpas Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Bos van Plop is een dark water ride in het Belgische attractiepark Plopsaland De Panne en opende op 29 april 2000. De attractie draait om het tv-personage Kabouter Plop.

Tijdens de tien minuten durende rit vaart men door het kabouterbos. De scènes zijn opgedeeld volgens de seizoenen (herfst, winter, lente, zomer). Op de achtergrond klinkt een aangepaste versie van het Ploplied, verschillend per scène. Halverwege de rit bevindt zich een afdaling die een kleine waterplons veroorzaakt.

Ritsysteem[bewerken | brontekst bewerken]

Een boot van Het Bos van Plop.

Het zogenoemde ritsysteem van de attractie werd in 1979 gebouwd door de Duitse firma Metallbau Emmeln. Er zijn in totaal achttien boten die zich door het 145 meter lange parcours bewegen door de stroming van het water. Deze stroming wordt gegenereerd door vier mixers (een motor met een propeller), twee onder het station en twee onder de afdaling ongeveer halverwege het parcours. In de eerste en laatste scènes van de attractie bevinden zich twee wissels waarmee de boten naar een onderhoudsruimte kunnen worden geleid. Deze ruime bevindt zich parallel achter het station.

Oorspronkelijk waren de boten van attractie groen en hadden ze een illustratie van een Plopmuts vooraan. Rond 2011 werden de boten bruin geschilderd en werd er extra decoratie toegevoegd. De boten hebben nu het uiterlijk van een houten bed met twee brandende kaarsen. Deze kaarsen werken door middel van een batterij vooraan in de boot. De medewerker bij de attractie dient elke ochtend alle batterijen uit de lader te halen en in de boten te steken. De boten bieden plaats aan negen personen, twee volwassenen en één kind per rij.

Animatronics[bewerken | brontekst bewerken]

Twee kabouters naast de melkmachine, vlak voor de afdaling.

In Het Bos van Plop zijn vele honderden animatronics van kabouters te vinden. Deze werden gebouwd door de Belgische firma Wulf-fx.[1] Ze bewegen op perslucht dankzij een compressor in het atelier van de technische dienst, dat zich in hetzelfde gebouw als de attractie bevindt (links naast de afdaling en achter de winterscène). Ze worden aangestuurd middels DMX vanuit een technische ruimte naast de uitgang. In deze ruimte bevinden zich twee Apple computers waarmee de kabouters en muziek worden aangestuurd, alsook elektrische kasten voor de belichting en het ritsysteem.

Wachtrij[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de opening in 2000 bevond de ingang van de attractie zich aan de noordkant van het gebouw, tegenover het voormalige Klein Theater (huidige Circus Bumba). Bezoekers stapten toen aan de linkerkant van het kanaal in een boot en stapten na de rit weer uit aan de rechterkant, waarna ze via een brug over het water en de ingang uitkwamen in een winkel. In 2010 vond een grondige renovatie van de wachtrij plaats waarbij de ingang van de attractie werd verplaatst naar de oostkant van het gebouw, tegenover de Big & Betsy Tractors. Ook de Plopshop en een toiletgroep werden verplaatst. Sindsdien stappen bezoekers in en uit aan de linkerkant van het kanaal. De oude brug is nog steeds zichtbaar en deels toegankelijk voor medewerkers.

Daar de attractie één van de populairste van het park is staat er vaak een lange wachtrij. Het park probeerde in 2014 deze wachtrij aangenamer te maken middels een interactief wachtrijspel van de firma Gelotology.[2] Op een groot scherm naast het station werden opdrachten gegeven door Kabouter Klus, bezoekers konden dan via knoppen op paaltjes in de wachtrij de opdrachten uitvoeren. Het project werd al na enkele maanden afgevoerd.

Het grote scherm wordt nog steeds gebruikt voor het vertonen van films, afleveringen en muziekclips van Kabouter Plop (tot begin 2023 werd de DVD van Plop en de Wenssteen afgespeeld, nadien enkel nog muziekclips voornamelijk opgenomen in de Plopsa parken).

In de wachtrij bevinden zich ook enkele decorstukken uit Plopfilms, zoals het pak van Pinki de pinguïn uit Plop en de pinguïn, en een grote viool uit Plop en het Vioolavontuur.

Apirama[bewerken | brontekst bewerken]

Apirama in 1989.

Voor de overname van Meli Park door Studio 100 ging de attractie door het leven als Apirama. Geopend in 1979 nam de attractie bezoekers mee door het leven en activiteiten van de bijen. Men kwam diverse scènes tegen waaronder de bijenkorf, de wespenaanval, de bijenkoningin, het grote zomerfeest enzovoort. Bij de opening van deze attractie werd het Melibijtje gecreëerd en werd sindsdien het logo van Meli Park. De naam "Apirama" betekent "kijken naar de bijen".

Na de transformatie naar Het Bos van Plop bleef er van het originele Apirama enkel nog maar het ritsysteem over (bootjes en kanaal). Enkele bijen uit de attractie zijn tentoongesteld in het Meli-huisje in het park, een oud sprookjesbos huisje dat dient als klein museum met originele attributen uit de tijd van Meli Park, te vinden tussen de ingang van Het Bos van Plop en het Dorpsplein.

Het reuzenrad met kabouters in Het Bos van Plop, een gimmick naar het reuzenrad met bijen dat vroeger in Apirama te vinden was.


Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2015 raakte bekend dat Plopsa plannen had om de attractie "binnen enkele jaren" te vervangen door een grote nieuwe attractie. Directeur Steve Van den Kerkhof gaf als reden dat de attractie in zijn huidige staat al vijftien jaar oud is en in een heel oud gebouw staat.[3] Een vervangende attractie zou overdekt worden.

Anno 2023 staat deze darkride er nog steeds. Na de opening van de darkride Op Reis met Bumba in juli 2023, werd de vervanging van deze darkride weer aangehaald.[4] Het gebouw waarin de attractie staat kan niet worden afgebroken voordat het nieuwe atelier van de technische dienst, naast Circus Bumba, klaar is. De werken voor dit nieuwe gebouw startten in oktober 2023.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De videoclip van de Kabouterdans, gezongen door Kabouter Plop, is deels opgenomen in deze attractie.
  • In de laatste scène van de attractie kunnen inzittenden een schilderij van De Smurfen zien hangen in de paddenstoel van Plop.
  • In de eerste scène, vlak voor de houtzagerij, zitten de kabouters verstopt in de struiken en roepen ze "pas op, grote mensen".
  • In de circusscéne van de attractie is een reuzenrad met kabouters te vinden, dit is een gimmick naar het vroegere Apirama waar ook een klein reuzenrad met bijen te zien was.
  • Begin april 2023 werd de showcontrol van de attractie volledig vernieuwd, met nieuwe computers en software.
  • Kabouter Klus draagt in de laatste scéne een andere muts dan gewoonlijk, dit omdat zijn originele muts werd gestolen door bezoekers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]