Het Goudblommeke in Papier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Goudblommeke, 2009
Interieur, met antieke stoof, 2009

Het Goudblommeke in Papier (Frans: La Fleur en Papier Doré) is een café in de Belgische hoofdstad Brussel. Het gebouw staat aan de Cellebroersstraat 55 in de Zavelwijk.

Het huis behoorde volgens een gedenkplaat in de gevel vanaf 1843 aan de Zusters van Liefde van Sint-Vincentius a Paolo; het was hun eerste Brusselse vestiging. Het pand was kort daarvoor gerestaureerd door Henri Partoes. Later werd het "Café des Artistes", tot schilderijenhandelaar Geert van Bruaene (1891-1964) het zijn huidige naam gaf. Eerst was het artiestencafé een trefpunt voor dadaïsten, later kwamen de surrealisten. Bruaene rekende veel beroemde kunstenaars tot zijn klanten. Onder hen waren René Magritte, Louis Paul Boon, E.L.T. Mesens, Pierre Alechinsky en Hergé. Hugo Claus vierde hier zelfs zijn eerste huwelijk.

Het Goudblommeke is een van de oudste cafés van Brussel en staat in de meeste toeristische gidsen over de stad. Het werd beschermd als monument in 1997 door Monumenten en Landschappen.

In 2006 ging het café failliet. Er werd gevreesd voor het voortbestaan, maar enkele bezorgde burgers (waaronder politicus Jan Béghin, Danny Verbiest en journalist Peter Blommaert) kregen het nodige geld bij elkaar om het café over te nemen en te renoveren.

Op 15 september 2007, tijdens de Open Monumentendag, ging het historische café opnieuw open. De officiële heropening met feestelijkheden was op 12 oktober.

Het gebouw is eigendom van het OCMW van Brussel, dat het aan InBev verhuurt.[1]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Opinie: Bloemmeke brusselnieuws.be, 12 september 2007