Het geheim van Delft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Geheim van Delft
Regie Maurits Binger
Producent Maurits Binger
Scenario Maurits Binger
Distributie Hollandia
Première 20 februari 1917
Genre Drama
Actie
Speelduur 70 min.
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget 8.000 gulden
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Geheim van Delft is een Nederlandse film uit 1917. Het is een stomme film in zwart-wit met als internationale titel The Secret of Delft. De film werd niet in Delft, maar grotendeels in Haarlem opgenomen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Annie en Lily Vogels zijn de jonge dochters van Jan, een specialist in Delfst aardewerk die werkt als chef in zo een fabriek. Van Haaften is de eigenaar van deze fabriek. Terwijl Jan hard werkt aan een porselein werk, werkt de jonge Lilly hard in het huishouden. Haar oudere zus Annie draagt hier minder aan bij, omdat zij het te druk heeft met haar muziek en relatie met Leo, de zoon van Van Haaften. Ondertussen krijgt hun neef Willem Berg een ernstige berichting voor zijn achteloosheid in de fabriek.

Wegens hun verschillen in sociale rangen, moeten Annie en Leo hun relatie strikt geheimhouden.. Zijn moeder betrapt hen samen en stuurt Annie onmiddellijk weg. Als het gezinshoofd van de rijke familie op de hoogte wordt gesteld, wil hij een schandaal voorkomen en stuurt Leo voor een onbepaalde tijd naar Amerika. Vlak voor zijn vertrek, spreekt hij stiekem met Annie af om hun relatie te verbreken. Annie keert hartgebroken naar huis, om haar spullen te pakken en haar woonplek voorgoed te verlaten.

Zes lange maanden gaan voorbij. Jans onderzoek naar een nieuw procedé om aardewerk te beschilderen lijkt tevergeefs. Om de huur te kunnen betalen, gaat Lilly werken als bloemiste. Ondertussen heeft ook Annie financiële problemen. Ze volgt dure pianolessen en om deze te kunnen betalen, gaat ze te werk als pianiste in een nachtcafé. Lilly bezoekt haar en onthult dat haar vader op het punt staat het geheim van het oud Delfts glazuur te ontdekken. De corrupte neef Willem luistert stiekem mee en beraamt snode plannen. Hij confronteert Jan, maar dit heeft geen zin, omdat zijn proeven door financiële tekortkomingen uiteindelijk zijn mislukt. Lilly kan het verdriet van haar vader niet langer aanzien en bezoekt Minny, de dochter van de familie Van Haaften, om te bedelen voor goed. Dit gebeurt zonder succes.

Op een gegeven moment wordt Annie ontdekt in de nachtcafé en krijgt een contract aangeboden van een impresario om een concerttournee te doen. Leo keert intussen terug uit Amerika en wil toestemming van zijn vader om weer met Annie om te mogen gaan. Jan vraagt bij Van Haaften om een lening, maar hij beschouwt zijn proeven als ridicuul en ontslaat hem. Jan wil bijna de moed opgeven, wanneer hij een fortuin vindt in de park. De bijbehorende brief geeft aan dat de vinder het geld mag houden. Jan zet zijn proeven voort. Ondertussen is de fabriek van Van Haaften failliet gegaan. Van Haaften kan deze tegenslag niet verwerken en pleegt 's nachts zelfmoord in de fabriek.

Willem is diezelfde nacht ook ingebroken om achter het geheim van Delft te komen. Hij ziet het levenloze lichaam, maar slaat geen alarm en neemt enkel het resterende 3.000 gulden van de fabriek mee. De volgende ochtend treft Jan het lijk aan. Hij schakelt hulp in, maar de burgers verdenken hem van de moord. Omdat hij bezit is van veel geld en er bij de fabriek geld ontbreekt, wordt hij aangesteld als hoofdverdachte en wordt hij gearresteerd. Vlak voordat hij meegenomen wordt naar het bureau, overhandigt hij het geheim van Delft aan zijn dochter Lilly.

Enige tijd later heeft Leo de positie van zijn vader overgenomen. Willem wordt aangenomen als de fabriekschef en probeert nog steeds achter het geheim van Delft te komen. Hij ontdekt dat Annie inmiddels in handen is van het recept en probeert haar te overhalen het aan hem te overhandigen. Zij is echter met haar gedachten bij Leo. Ze willen dolgraag trouwen, maar hij heeft geen toestemming gekregen omdat haar vader in de gevangenis zit. Een rechtszaak volgt, waarbij Jan wordt aangeklaagd voor de moord op Van Haaften. De eis hierbij is dat hij twintig jaar naar de gevangenis wordt gestuurd. Hij wordt uiteindelijk schuldig verklaard en krijgt een straf van tien jaar opgelegd.

Ondertussen gebruikt Willem geweld om het recept in handen te krijgen. Hij zit achter Lilly aan, maar zij leert het recept uit haar hoofd en verbrand het papier waar dit op staat. Het loopt echter volledig uit de hand, waardoor heel haar huis uiteindelijk afbrandt. Ze blijft tijdelijk bij haar zus Annie logeren, maar wordt nog steeds niet met rust gelaten door Willem. Ze schrijft een vals recept en zorgt ervoor dat hij deze vindt. Terwijl hij worstelt met de proeven, krijgt Lilly de opdracht de brief te vinden van de persoon die 10.000 gulden achterliet in een park. Na een lange zoektocht vindt ze deze en brengt het bewijs naar de rechter.

Willem realiseert intussen dat het recept niet klopt en valt wederom Annie lastig. Hij weet dat zij het inmiddels herschreven echte recept heeft en confronteert haar. Annie weigert Willem zijn zin te geven en neemt de benen. Het escaleert in een achtervolging met als hoogtepunt dat Annie ontnapt door op een van de draaiende wieken van een molen te gaan staan. Ze wordt uiteindelijk gered door omstandigers en wordt naar de villa van de familie Van Haaften gebracht. Daar is reeds de zelfmoordbrief van de vader gevonden. Aan het einde wordt Jan vrijgesproken. Willem is inmiddels al gearresteerd.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Bos, Annie Annie Bos Annie Vogel
Bouwmeester, Lily Lily Bouwmeester Lilly Vogel
Dommelen, Jan van Jan van Dommelen Jan Vogel
Veer, Willem van der Willem van der Veer Willem Berg
Chrispijn, Louis H. Louis H. Chrispijn Van Haaften
Vogeding, Frederick Frederick Vogeding Leo van Haaften
Waart, Paula de Paula de Waart Mevrouw Van Haaften
Erfmann, Minny Minny Erfmann Minny van Haaften

Trivia[bewerken]

Vier aktes van de film zijn teruggevonden en tot een geheel gemaakt en beleefde een her-première op 27 september 1995 tijdens het Filmfestival van Utrecht, met muziek van Henny Vrienten. Er wordt nog een akte van 12 minuten vermist. De film is tegenwoordig ook op dvd verkrijgbaar in een beperkte oplage.

Externe links[bewerken]