Het mysterie van de Mondscheinsonate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het mysterie van de Mondscheinsonate
Regie Kurt Gerron
Producent Loet Barnsteijn
Scenario Willi Corsari (boek)
Walter Schlee
Muziek Jaap Kool
Distributie Loet C. Barnsteijn producties
Première 7 november 1935
Genre Misdaad
Drama
Speelduur 91 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget onbekend
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het mysterie van de Mondscheinsonate is een Nederlandse film uit 1935 van Kurt Gerron, in geluid en zwart-wit, gebaseerd op de verhalen rond inspecteur Lund van Willy Corsari.

Het was de tweede grote film uit het productiehuis genaamd Filmstad Wassenaar van Loet Barnstijn. De film was een tijd vermist, dook weer op halverwege de jaren 1990, maar was niet geheel compleet. Mede dankzij een kopie kon de film opnieuw worden uitgebracht, nu op dvd, gerestaureerd dankzij het Filmmuseum.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijfster Willy Corsari.
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Enrica Maerlant was ooit een succesvolle danseres, maar is tegenwoordig een verveelde huisvrouw die ongelukkig getrouwd is met Maerlant, een rijke zakenman die twee kinderen uit een eerder huwelijk heeft: Lucie en Joost. Enrica waagt zich aan een affaire met Sascha Darinoff, haar vroegere danspartner. Ondanks dat haar dit wordt afgeraden door haar dominante oudere zus Katherina, zegt ze een concertbezoek met haar man af om een intieme avond door te brengen met Darinoff. Tijdens een dans op de Mondscheinsonate wordt ze plotseling doodgeschoten.

De strenge inspecteur Lund verschijnt ten tonele om te ontrafelen wie haar vermoord heeft. Meerdere mensen hebben motieven om een einde aan Enrica's leven te willen maken: Lucie denkt dat Enrica constant flirtte met haar geliefde Jan, Liesbeth vermoedt dat haar man Thijs, de chauffeur van Maerlant, een affaire had met Enrica, haar man vermoedt ook dat er sprake was van ontrouw en Darinoffs danspartner Yva was jaloers op Darinoffs onverdeelde aandacht voor Enrica. Ook Darinoff maakt zich verdacht, omdat hij ontkent Enrica te hebben bezocht terwijl zijn voetsporen zijn aangetroffen. Bovendien heeft Maerlant hem, vlak na het geloosde schot, uit het raam zien springen en wegrennen. Onder druk bekent hij de moord te hebben gepleegd.

Desondanks is inspecteur Lund niet zeker van Darinoffs medeplichtigheid. Hij ziet nu ook Joost als verdachte, omdat hij vlak na haar dood de ring van zijn stiefmoeder heeft gestolen. Ook Thijs gedraagt zich verdacht, aangezien hij een valse verklaring geeft. Het enige spoor dat Lund heeft is de Mondscheinsonate, dat hij via de telefoon hoorde spelen tijdens Enrica's dood. De volgende dag blijkt Liesbeth ernstig ziek. Ze kan niet meer functioneren, maar herhaalt enkel dat ze weet wie de moordenaar is. Als hij haar bezoekt probeert een onbekende Liesbeth dood te schieten, maar Lund redt haar. De mysterieuze persoon kon vluchten voordat Lund zag wie het was.

Vlak na het ontdekken van een nieuw spoor dat hem leidt naar Lucie, wordt hij het laatste slachtoffer van de moordenaar. Net als hij op brief wil onthullen wie de dader is, wordt hij vergiftigd. Echter, hij wordt de volgende dag wakker. Via een getuigenis van Thijs' zoon Bertie, komt Lund tot de conclusie dat Darinoff de moordenaar niet was. Hij onthult dat hij tot de conclusie gekomen is dat Katherine de dader is. Zij bekent de moord en legt uit dat ze haar zus doodschoot omdat Enrica haar dreigde te verstoten van de familie. Ondanks haar berouw wordt ze in hechtenis genomen.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Saalborn
Acteur Personage
Bree, Louis de Louis de Bree Inspecteur Lund
Tuinen, Wiesje van Wiesje van Tuinen Enrica Maerlant
Saalborn, Louis Louis Saalborn Maerlant, haar man
Verhulst, Annie Annie Verhulst Katherina, haar zuster
Karter, Egon Egon Karter Sascha Darinoff
Collin, Darja Darja Collin Yva, Darinoffs danspartner
Meunier, Enny Enny Meunier Lucie Maerlant
Pauw, Wim Wim Pauw Joost Maerlant
Claery, Claire Claire Claery Malchen, de Duitse dienstmeid
Benders, Bill Bill Benders Chauffeur Thijs
Moer, Ank van der Ank van der Moer Liesbeth, zijn vrouw
Dresselhuys, Harry Harry Dresselhuys Jan, Lucie's verloofde
Bock, Raoul de Raoul de Bock Bertie, Thijs en Liesbeths zoon

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]