Hetch Hetchy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hetch Hetchy Valley)
Hetch Hetchy
Hetch Hetchy (Californië (hoofdbetekenis))
Hetch Hetchy
Situering
Land Verenigde Staten
Rivier Tuolumne River
Locatie Tuolumne County, Yosemite National Park
Hoogte dalbodem 1153 m
Coördinaten 37° 57′ NB, 119° 47′ WL
Basisgegevens
Soort Trogdal
Gebergte Sierra Nevada
Lengte 4,8 km
Breedte 0,8 km
Diepte 550 m
Oppervlakte 4,9 km²
Foto's
Het Hetch Hetchy Reservoir in 2009
De onaangeroerde Hetch Hetchy Valley, gefotografeerd in of voor 1908
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Hetch Hetchy is de naam van zowel een vallei als van een stuwmeer in het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië.

De Hetch Hetch Valley is een glaciale vallei in het noordwesten van het nationale park waardoor oorspronkelijk de Tuolumne stroomde. De vallei werd lang bewoond door inheemse jager-verzamelaars. In de late 19e eeuw werd Hetch Hetchy bekend om haar natuurschoon; ze werd vaak vergeleken met de nu beroemdere Yosemite Valley.

Aan het begin van de 20e eeuw verloor de jonge Amerikaanse milieubeweging, met John Muir en zijn Sierra Club op kop, de strijd tegen plannen om de vallei af te dammen. De O'Shaughnessy Dam werd in 1923 voltooid. De volledige vallei kwam onder het water van het Hetch Hetchy Reservoir te staan. De dam en het stuwmeer maken deel uit van het Hetch Hetchy Project, dat in 1934 werd opgestart om de San Francisco Bay Area, zo'n 270 kilometer ten westen van Yosemite, van water te voorzien.

Het stuwmeer en de dam blijven wettelijk en milieukundig omstreden. De wens om de dam opnieuw af te breken en de Hetch Hetchy Valley te herstellen wordt nog frequent geuit.

Zie de categorie Hetch Hetchy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.