Heteroteuthis dispar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heteroteuthis dispar
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Mollusca (Weekdieren)
Klasse: Cephalopoda (Inktvissen)
Orde: Sepiolida (Dwerginktvissen)
Familie: Sepiolidae
Geslacht: Heteroteuthis
Ondergeslacht: Heteroteuthis
Soort
Heteroteuthis dispar
((Rüppell,1844))
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heteroteuthis dispar is een dwerginktvis die voorkomt in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De soort kan een mantellengte bereiken van 25 mm.

Geografische Distributie[bewerken]

Amphi-Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee: van de Bermuda-eilanden, de Caribische Zee, naar La Plata in de westelijke Atlantische Oceaan, tot het zuidwesten van Ierland, het zuiden van de Azoren, Madeira, de Canarische Eilanden en Guinee in de oostelijke Atlantische Oceaan. Het gehele Middellandse-Zeegebied met inbegrip van Ligurische Zee, Tyrreense Zee, Adriatische Zee, Egeïsche Zee en Levantijnse Zee. De soort is ook gemeld aan de Walters Shoals (Zuidwestelijke Indische Oceaan) en de onderzeese ruggen Nazca en Sala y Gómez (oostelijke Stille Oceaan).

Habitat en Biologie[bewerken]

Kuitschieten gebeurt op de bodem, op de helling. De paralarven leven in de mesopelagische en bathypelagische zones, ver van de kust op een diepte van 1 500 tot 3 000 m. Volwassenen leven vaak in groepen in de lagere epipelagishe en mesopelagische zones, meestal op een diepte tussen de 200 en 300 m. Dit is een van de meest voorkomende pelagische soorten in de Middellandse Zee, waar het vaak wordt gevonden in gebieden bewoond door populaties van rode garnalen.

Heteroteuthis dispar vertegenwoordigt een aanzienlijk onderdeel van de voeding van de verschillende roofdieren aan de top van de voedselketen, met inbegrip van dolfijnen (bijvoorbeeld Grampus griseus), haaien (Etmopterus spinax, Galeus melastomus, Scyliorhinus canicula), de zwaardvis (Xiphias gladius) en de tonijn (Thunnus alalunga). Populaties in de oostelijke en westelijke Atlantische Oceaan zijn waarschijnlijk van elkaar geïsoleerd.

De soort is voor de visserij van geen commercieel belang vanwege de lage beschikbare hoeveelheden van de visserij. Heteroteuthis dispar wordt gevangen met pelagische netten alsook door trawlers, voornamelijk gericht op garnalen, en het wordt verhandeld samen met andere dwerginktvissen.

Toelichting: Een andere soort, Heteroteuthis atlantis, werd beschreven door Voss (1955). Nesis (1987) deelde H. atlantis in als een synoniem van H. dispar, maar andere auteurs zijn het daar niet niet mee eens (bijvoorbeeld Guerra, 1992) en de naam H. atlantis wordt nog steeds gebruikt in sommige publicaties. Tot aan de taxonomie van het geslacht in detail is bestudeerd, blijft de geldigheid van H. atlantis twijfelachtig.[1]

Bronnen, noten en/of referenties