Heulandiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heulandiet uit Indië

Het mineraal heulandiet is een complex van gehydrateerde calcium-aluminium-tectosilicaten met de algemene chemische formule (Ba,Sr,K,Ca,Na)2-3Al3(Al,Si)2Si13O36·12(H2O). Het behoort tot de zeolieten.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De samenstelling van heulandiet, dat naast calcium de elementen barium, strontium, kalium en/of natrium kan bevatten, bepaalt de precieze eigenschappen. De algemene eigenschappen zijn; witte, gele, lichtrode, lichtbruine of lichtgrijze kleuren en een witte streepkleur, een glas- tot parelglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [010]. De gemiddelde dichtheid ligt tussen 2,2 en 2,35 en de hardheid is 3 tot 3,5. Het kristalstelsel is monoklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute varieert van 4,3 tot 47,06.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Heulandiet is genoemd naar de Engelse mineralenverzamelaar John Henry Heuland (1778 - 1856).

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals andere zeolieten, komt heulandiet voor in allerlei verschillende omgevingen: vulkanisch en metamorf gesteente, pegmatieten, tuffiet en diepzee sedimenten. De typelocatie voor de calciumvariant van heulandiet is Glasgow in Schotland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]