Himacerus mirmicoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Himacerus mirmicoides
Nabidae - Himacerus (Aptus) mirmicoides.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hemiptera
Onderorde: Heteroptera (Wantsen)
Familie: Nabidae
Geslacht: Himacerus
Soort
Himacerus mirmicoides
O. G. Costa, 1834
nimf van Himacerus mirmicoides
nimf van Himacerus mirmicoides
Afbeeldingen Himacerus mirmicoides op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Himacerus mirmicoides op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Himacerus mirmicoides (syn. Aptus mirmicoides) is een wants soort uit de familie Nabidae. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door O.G. Costa.

Uiterlijk[bewerken]

De soort kan 8-10,5 mm lang worden. Ze hebben een zwart connexivum met oranje-rode vlekken en roodbruine vleugels met een spanwijdte van 8-10 mm. Er komen zelden volledig gevleugelde exemplaren voor en ook die kunnen niet vliegen. De nimfen zijn geheel vleugelloos en lijken in de eerste fase sterk op mieren. De wetenschappelijke naam mirmicoides verwijst ook naar deze gelijkenis. Het plaatselijk doorzichtige schild van de nimfen suggereerd een ingesnoerd lichaam, als dat van een mier. Deze gelijkenis verdwijnt in latere instar. Waarschijnlijk heeft dit uiterlijk voordelen omdat mieren minder worden gegeten door andere dieren. De imagos van de soort lijken sterk op soortgelijke roofwantsen en kunnen bijvoorbeeld verward worden met Himacerus apterus, alleen aan de lengte van de antennes zijn ze te onderscheiden.

Verspreiding en levenswijze[bewerken]

De soort komt overal in Europa voor. In Nederland is de soort ook algemeen. De paring begint in het voorjaar en uit de gelegde eitjes komt in Augustus de nieuwe generatie en ze overwinteren als imago. De dieren jagen op andere insecten, zijn zowel 's nachts als overdag actief en leven op de grond of in lage planten.

Externe link[bewerken]

Geplaatst op:
11-03-2014
Dit artikel is een beginnetje over biologie. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken