Hippodroom (Constantinopel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Hippodroom van Constantinopel
De Obelisk van Thutmosis III

Het Hippodroom (Turks: Sultanahmet Meydanı) was een stadion uit de Romeinse tijd in Constantinopel. Het werd gebruikt voor wagenrennen en andere vormen van publiek vermaak. Het plein bestaat nog steeds in het moderne Istanboel.

Het Hippodroom werd gebouwd tussen 203 en 330. Van dit circus zelf zijn vrijwel geen resten over, waar het gebouw stond loopt nu een weg. Hierdoor is de ovale vorm bewaard gebleven. De 2 obelisken die op de spina stonden zijn bewaard gebleven. De plek is zowel bekend onder de term Hippodroom als met de Turkse aanduiding At Meydanı (het Paardenplein).

Onder dit plein bevindt zich de Basilica Cisterne, een groot waterreservoir uit de zesde eeuw, aangelegd tijdens de heerschappij van keizer Justinianus. Het vormde de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Boven de gewelven zijn paden aangelegd, 300 palen ondersteunen het geheel. Het geheel is een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanboel.

Het Hippodroom van Constantinopel is de plaats van het beruchte Nika-oproer in 532. Ernstige supportersrellen liepen uit in een opstand tegen de keizer die vervolgens zijn leger het Hippodroom in stuurde waarbij ongeveer 30.000 toeschouwers werden gedood.

Het huidige plein[bewerken]

Het huidige plein heeft nog steeds de langgerekte vorm uit de oudheid en ligt in de wijk Sultanahmet. Aan het plein ligt onder andere de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia. Aan het eind van de ramadan is het plein een plaats waar de bewoners van Istanbul bijeenkomen om het Suikerfeest te vieren.

Externe link[bewerken]

Plattegrond van de locatie van het Hippodroom. Het zuidelijke deel (zwart) is nog intact en kan van buiten worden waargenomen als men het plein richting het zuidwesten afloopt, met de straat mee naar beneden.