Hirson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hirson
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Hirson
Hirson (Frankrijk)
Hirson
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Aisne (02)
Arrondissement Vervins
Kanton Hirson
Coördinaten 49° 55′ NB, 4° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,77 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
8.662[1]
(256 inw./km²)
Hoogte 157 - 268 m
Overig
Postcode 02500
INSEE-code 02381
Detailkaart
Hirson (Aisne)
Hirson
Locatie in Frankrijk Aisne
Foto's
De Gland in Hirson
De Gland in Hirson
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Hirson is een gemeente in het Franse departement Aisne (regio Hauts-de-France). De gemeente telde op 1 januari 2021 8.662[1] inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Vervins.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hirson ontstond rond de 10e eeuw op een hoogte boven de samenvloeiing van de Gland en de Oise. Hier bouwden de heren van Guise een versterkte burcht bij de grens met het graafschap Henegouwen. In 1156 kreeg Hirson stadsrechten.

In 1580 werd de plaats getroffen door de pest. In 1636 werd het kasteel van Hirson veroverd door de Spanjaarden na een beleg van drie weken. Het jaar erop heroverde Henri de La Tour d'Auvergne het kasteel voor Frankrijk. In 1650 werd het kasteel heroverd door de Spanjaarden onder leiding van Francisco de Melo en vervolgens vernield. Het werd niet herbouwd. Nadat in 1763 een grote stadsbrand had plaatsgevonden werden de stenen van de kasteelruïne gebruikt voor de wederopbouw van de stad.

De gemeente groeide sterk vanaf 1870 door de komst van de spoorweg.[2] In de gemeente kwam een groot rangeerstation en allerlei industrieën vestigden zich in de gemeente (glas, kaas, metaal). De gemeente werd zwaar getroffen door de economische crisis van de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw. Grote bedrijven als Aciéries de Paris et d’Outréau en Établissements Leclabart sloten toen de deuren.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het rangeerstation van Hirson het einddepot van de "Red Ball Express", de geallieerde logistieke operatie om de oprukkende troepen van alle voorraden, vooral brandstoffen, munitie en wapens, voedsel, kledij en reserveonderdelen, te voorzien.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Hirson bedroeg op 1 januari 2021 33,77 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 256,5 inwoners per km². De Gland mondt uit in de Oise in het centrum van de gemeente. In het noorden van de gemeente vormt de Oise de grens met België. In het noorden van de gemeente vormt het gemeentelijk bos een aaneengesloten gebied van meer dan 500 ha.[3]

De onderstaande kaart toont de ligging van Hirson met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Église Sainte-Thérèse-de-l'Enfant-Jésus
  • De Église Sainte-Thérèse-de-l'Enfant-Jésus is gebouwd in art-decostijl. Wegens bouwvalligheid werd de klokkentoren in 2008 afgebroken.
  • De Église Notre-Dame-de-Lourdes is gebouwd omstreeks 1171 en herbouwd in 1791.
  • De Tour Florentine is gebouwd in 1920 in art-decostijl en is geïnspireerd op de belforten van België en Noord-Frankrijk.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Hirson-Écoles.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hirson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.