Hitachi (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hitachi minigraafmachine

Hitachi (株式会社日立製作所, Kabushiki-gaisha Hitachi Seisakusho) is een Japans concern gevestigd in Marunouchi Itchome, Chiyoda, Tokio, Japan. Voornamelijk bekend van zijn grondverzetmachines en elektrische apparaten, maakt het ook andere producten.

In 1910 startte Hitachi Ltd. als winkel voor elektronische onderdelen waarmee ze een Japans bedrijf in de kopermijnindustrie ondersteunde. Het woord Hitachi als Chinees karakter (Kanji) betekent letterlijk zonsopgang, wat symbool staat voor de filosofie om met behulp van technologie een toegevoegde waarde te bieden aan de mens en maatschappij.

De Hitachi Groep is een van 's werelds grootste bedrijven met meer dan 20.000 producten en meer dan 300.000 medewerkers. Hiermee is Hitachi een van de grootste producenten van bouwmachines en concurreren zij met de allergrootste bedrijven zoals Liebherr, JCB, Komatsu en Caterpillar.

Een van de onderdelen van Hitachi Ltd. is Hitachi Construction Machinery Ltd. (HCM). HCM is een van de grootste fabrikanten ter wereld op het gebied van grondverzet materieel, als graafmachines, wielladers en dumptrucks.

In Amsterdam staan fabrieken en in Oosterhout (NB) staan fabrieken en hoofdkantoor voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op beide locaties staat een fabriek waar kleine en middelgrote graafmachines worden geassembleerd/gefabriceerd.

Het bedrijf heeft zich tegenwoordig ook toegelegd op het bouwen van treinmaterieel. Zo leveren ze de hogesnelheidstreinen (Javelin) voor de binnenlandse diensten op de Britse HSL in Zuidoost-Engeland.

Trivia[bewerken]

  • In 1982 kwam het bedrijf in opspraak toen de FBI hen beschuldigde van het stelen van technologie van het Amerikaanse bedrijf IBM. Deze zaak is ook wel bekend onder de naam Hitachi-Schandaal.

Externe links[bewerken]