Hitchens' scheermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hitchens' scheermes (Engels: Hitchens' razor) is een epistemologisch beginsel, volgens welke de bewijslast ligt bij de stellingnemer, en als hij of zij die niet op zich neemt, hoeft de uitdager niet tegen de ononderbouwde bewering te argumenteren. Het is genoemd naar de journalist en schrijver Christopher Hitchens (1949-2011), die het als volgt formuleerde[1][2]

Aanhalingsteken openen

What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.
(vert.) Wat kan worden beweerd zonder bewijs, kan worden afgewezen zonder bewijs.

Aanhalingsteken sluiten

Hitchens' scheermes is eigenlijk een vertaling van het Latijnse spreekwoord "Quod gratis asseritur, gratis negatur",[3] Anoniem, sinds minstens de vroege 19e eeuw veel gebruikt,[4] maar Hitchens' Engelse versie van de zin heeft het beginsel bekender en populairder gemaakt in de 21e eeuw. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om presuppositionele apologetiek tegen te gaan.

Richard Dawkins, een mede-antitheïstische activist van Hitchens, formuleerde een variant met dezelfde implicatie bij TED in februari 2002:[5]

Aanhalingsteken openen

The onus is on you to say why, the onus is not on the rest of us to say why not.
(vert.) U draagt de bewijslast om te zeggen waarom; wij, de anderen, dragen niet de bewijslast om te zeggen waarom niet.

Aanhalingsteken sluiten

Dawkins gebruikte zijn versie om stelling te nemen tegen het agnosticisme, dat hij omschreef als "armoedig" in vergelijking met atheïsme,[6] omdat dat weigert beweringen te beoordelen waarvan het, hoewel ze niet geheel falsifieerbaar zijn, zeer onwaarschijnlijk is dat ze waar zijn.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Christopher Hitchens, (en) "Mommie Dearest" - slate.com. 20 oktober 2003.
  2. Christopher Hitchens, God Is Not Great: How Religion Poisons Everything (2007). Twelve Books, New York.
  3. Jon R. Stone, The Routledge Dictionary of Latin Quotations (2005), p. 101.
  4. bijv. The Classical Journal, Vol. 40 (1829), p. 312.
  5. Richard Dawkins, Militant Atheïsme - ted.com. Februari 2002.
  6. Richard Dawkins, "De armoede van het agnosticisme" in: God als misvatting (2006). Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam.