Hitchens' scheermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
10-09-2014

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: reclame voor een atheïstisch blog (link); het citaat dat de formulering van het scheermes zou zijn, is verknipt; het blog is de eigenlijke bron van dit artikel, maar wordt niet vermeld; er zijn geen zoekresultaten van betekenis voor Hitchens' scheermes en evenmin voor Hitchens's razor; uit het oorsprongscitaat van Hitchens blijkt dat ook hijzelf dit niet als zijn eigen bedenksel beschouwt: "Forgotten were the elementary rules of logic, that extraordinary claims require extraordinary evidence and that what can be asserted without evidence can also be dismissed without evidence"; Dawkins wordt er met de haren bijgesleept; origineel onderzoek.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Hitchens' scheermes (Engels: Hitchens' razor) is een epistemologisch beginsel, volgens welke de bewijslast ligt bij de stellingnemer, en als hij of zij die niet op zich neemt, hoeft de uitdager niet tegen de ononderbouwde bewering te argumenteren. Het is genoemd naar de journalist en schrijver Christopher Hitchens (1949-2011), die het als volgt formuleerde[1][2]

Aanhalingsteken openen

What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.
(vert.) Wat kan worden beweerd zonder bewijs, kan worden afgewezen zonder bewijs.

Aanhalingsteken sluiten

Hitchens' scheermes is eigenlijk een vertaling van het Latijnse spreekwoord "Quod gratis asseritur, gratis negatur",[3] Anoniem, sinds minstens de vroege 19e eeuw veel gebruikt,[4] maar Hitchens' Engelse versie van de zin heeft het beginsel bekender en populairder gemaakt in de 21e eeuw. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om presuppositionele apologetiek tegen te gaan.

Richard Dawkins, een mede-antitheïstische activist van Hitchens, formuleerde een variant met dezelfde implicatie bij TED in februari 2002:[5]

Aanhalingsteken openen

The onus is on you to say why, the onus is not on the rest of us to say why not.
(vert.) U draagt de bewijslast om te zeggen waarom; wij, de anderen, dragen niet de bewijslast om te zeggen waarom niet.

Aanhalingsteken sluiten

Dawkins gebruikte zijn versie om stelling te nemen tegen het agnosticisme, dat hij omschreef als "armoedig" in vergelijking met atheïsme,[6] omdat dat weigert beweringen te beoordelen waarvan het, hoewel ze niet geheel falsifieerbaar zijn, zeer onwaarschijnlijk is dat ze waar zijn.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Christopher Hitchens, (en) "Mommie Dearest" - slate.com. 20 oktober 2003.
  2. Christopher Hitchens, God Is Not Great: How Religion Poisons Everything (2007). Twelve Books, New York.
  3. Jon R. Stone, The Routledge Dictionary of Latin Quotations (2005), p. 101.
  4. bijv. The Classical Journal, Vol. 40 (1829), p. 312.
  5. Richard Dawkins, Militant Atheïsme - ted.com. Februari 2002.
  6. Richard Dawkins, "De armoede van het agnosticisme" in: God als misvatting (2006). Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam.