Hoefsmid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een hoefsmid aan het werk
Smidse met hoefstal in Westmaas

Een hoefsmid is een persoon die de hoeven van een paard (of ander hoefdier) onderhoudt om de juiste hoefstand te behouden of te bevorderen.

Naast bekappen, randen afsnijden en bijvijlen, kan het om meerdere redenen zinvol zijn hoefijzers onder de hoeven te bevestigen. De belangrijkste reden is het voorkomen van excessieve slijtage. De hoefsmid maakt de ijzers precies op maat van het paard en bevestigt deze.

Vroeger, in de tweede helft van de 20e eeuw, werd de taak van hoefsmid vaak als nevenfunctie uitgeoefend door een gewone dorpssmid. Men ging met de paarden naar de smederij, waar zij 'warm' werden beslagen. Soms werden de paarden daartoe vastgezet in een speciale hoefstal.

Tegenwoordig is hoefsmid een gespecialiseerd beroep met een gedegen vakopleiding. Rijksgediplomeerde hoefsmeden hebben een grote kennis van de anatomie van het paard. Vele hoefsmeden komen tegenwoordig met hun bedrijfswagen bij de klant aan huis (eigenlijk: 'aan stal') en hebben verschillende maten hoefijzers in voorraad zodat zij 'koud' kunnen beslaan.

De patroonheilige van de hoefsmeden (en van alle smeden en metaalbewerkers) is St Elooi.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]