Hoge-drukelektrolyse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoge druk PEM electrolyzer.
PEM high pressure electrolyser.jpg

Hoge-drukelektrolyse is de elektrolyse van water door de ontleding van water (H2O) in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2) onder druk. Het verschil met een standaard polymeer electroliet membraan electrolyzer is de gecomprimeerde waterstofproductie op ongeveer 120-200 Bar (1740-2900 psi)[1]. Door de druk van het waterstof in het elektrolyseapparaat is er geen externe waterstofcompressor nodig, het gemiddelde energieverbruik voor interne differentiële drukcompressie is ongeveer 3%[2].

Methoden[bewerken]

Omdat de hoeveelheid energie die nodig is om water onder compressie te zetten lager is dan die van de compressie van waterstofgas wordt water onder druk gezet[3], in de andere methode wordt differentiële druk gebruikt.

Extra hoge drukelektrolyse[bewerken]

Extra hoge drukelektrolyse is hoge drukelektrolyse bij 350-700 Bar (5000-10000 psi)[4]. Bij extra-hogedruk is de oplosbaarheid in water en kruiselingse-permeatie in het membraan van H2 en O2 van invloed op de waterstof zuiverheid, er worden gemodificeerde PEMS gebruikt om de kruiselingse-permeatie te verlagen in combinatie met katalysts om de H2 niveaus in O2 en de O2 niveaus in H2 op waarden te houden die verenigbaar zijn met de waterstof veiligheidseisen[5].

Onderzoek[bewerken]

  • Hoge drukelektrolyse wordt onderzocht door het United States Department of Energy voor een efficiënte productie van waterstof uit water. De doelstelling voor 2010 is $ 2,85 per gasoline gallon equivalent H2 met een rendement van 75%[6].
  • Mitsubishi doet onderzoek naar de technologie met haar High Pressure Hydrogen Energy Generator (HHEG) project[7].

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties