Hole-in-one

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een golfbal naast de hole

Een Hole-in-one betekent dat een golfer in één slag de bal vanaf de afslagplaats (tee) in de hole slaat.

Het is een hele eer voor een golfer om een hole-in-one te slaan, maar er is ook een nadeel aan verbonden. De etiquette schrijft namelijk voor dat een golfer na het maken van een hole-in-one de hele club een rondje geeft. Men kan zich hier zelfs tegen verzekeren. Heeft iemand eenmaal een hole-in-one geslagen, dan kan hij lid worden van de BOLS hole-in-one-club. Hier horen een certificaat en een prijs bij. Dit marketing-initiatief van de firma Bols registreerde sinds de oprichting in 1927 meer dan 17 000 holes-in-one.

Op grote toernooien kan op sommige holes zelfs een auto gewonnen worden als er een hole-in-one geslagen wordt. Het komt maar zelden voor, en is wat dit betreft enigszins vergelijkbaar met de 9-darter bij het darten. Actuarissen hebben de kans op een hole-in-one berekend op circa 1 tegen 12 700 voor een gemiddelde golfspeler en op circa 1 tegen 3720 voor een golfprofessional.

In 1973 werd door Peter Butler de eerste hole-in-one in de geschiedenis van de Ryder Cup geslagen op hole 16 van de Muirfield Golf Links.