Holendrecht (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holendrecht
Wijk van Amsterdam
Holendrecht (en Reigersbos) buurt 96
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Coördinaten 52°18'2,452"NB, 4°58'7,766"OL
Oppervlakte 271 ha.  
Inwoners
(2017)
18.300[1]
Overig
Postcode(s) 1106 en 1107
Woningen in Holendrecht in 1978.

Holendrecht is een woonwijk (buurt) in Gaasperdam in het Amsterdamse stadsdeel Amsterdam-Zuidoost (in de Nederlandse provincie Noord-Holland). De wijk ontleent zijn naam aan het gelijknamige riviertje op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht.

De wijk grenst in het noorden aan de Gaasperdammerweg, in het zuiden aan de wijk Reigersbos, in het oosten aan de groenstrook langs de Gaasperplas en in het westen aan de Spoorlijn Amsterdam – Utrecht. Aan de andere kant van de spoorbaan ligt het Academisch Medisch Centrum.

De wijk bestaat uit twee verschillende delen, Holendrecht-West en Holendrecht-Oost genaamd, die van elkaar worden gescheiden door de Meerkerkdreef. Het westelijke deel bestaat bijna geheel uit portiekflats met een hoogte van vier verdiepingen, gebouwd van 1976 tot eind jaren zeventig naar ontwerpen van de architecten Van Gool, Quist en Schippers. Dit deel van de wijk grenst aan de spoorlijn en de daarmee gebundelde metrosporen. Het oostelijke deel van Holendrecht bestaat bijna geheel uit eengezinswoningen, en dateert uit eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. De straten zijn vernoemd naar plaatsen met de letters M, N, P en R in de provincie Gelderland en Utrecht.

Het station Holendrecht ligt niet ver van het centrum van de wijk, het Holendrechtplein. Sinds 1977 is dit een station van de Amsterdamse metro. Vanaf 2008 wordt dit station ook aangedaan door sprinters van de Nederlandse Spoorwegen. De Holendrechtdreef verbindt dit station met het winkelcentrum aan het Holendrechtplein dat onder de dreef is gelegen, en loopt in het verlengde van de Meibergdreef naar de Meerkerkdreef.

De sloop van de hoogbouwflats in de Bijlmermeer en de uitplaatsing van probleemgezinnen vandaar naar Holendrecht-West leidde vanaf 2004 tot een verpaupering van de wijk. Na een fase van ontkenning werd dit feit vanaf 2010 door de gemeente onder ogen gezien, en sindsdien wordt gewerkt aan een plan voor de rehabilitatie van de wijk.[2]