Holland Flowers Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbereiding van de Westfriese Flora (1960)
De Westfriese Flora in 1976

Het Holland Flowers Festival, voor 2002 bekend als de Westfriese Flora, was jarenlang de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld, dat in de hoogtijdagen 100.000 bezoekers trok. De tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in 1933. De laatste tentoonstelling is gehouden in 2014. Tegenvallende bezoekerscijfers na een legionellaramp en een verhuizing leidden tot het einde van deze tentoonstelling.

Geschiedenis[bewerken]

Speciaal voor de Westfriese Flora werd in 1977 station Bovenkarspel Flora geopend. Na het verdwijnen van de Flora uit Bovenkarspel bleef dit station onder deze naam in gebruik.


Legionalleramp[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie legionellaramp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1999 kwamen door een legionellabesmetting na een bezoek aan de tentoonstelling 32 mensen om het leven en werden 206 ernstig mensen ziek.[1]. In verband daarmee werd de tentoonstelling in 2000 niet gehouden.

Holland Flowers Festival[bewerken]

Sinds 2002 werd de tentoonstelling georganiseerd onder de naam Holland Flowers Festival. Vanaf 2004 werd de tentoonstelling enkele jaren niet in Bovenkarspel gehouden, omdat de CNB-veilinghallen niet langer beschikbaar waren. In 2004 vond de tentoonstelling plaats in een tent op het proeftuincomplex te Zwaagdijk-Oost (gemeente Wervershoof), en van 2005 tot 2010 in de voormalige veilinghallen van The Greenery, eveneens in Zwaagdijk-Oost. In 2011 verliet de tentoonstelling West-Friesland om te verhuizen naar het bedrijvenpark Agriport in Middenmeer (gemeente Wieringermeer). In 2012 werd het Holland Flowers Festival weer in Bovenkarspel gehouden. In 2014 is de WestFriese Flora op kleine schaal in Bovenkarspel gehouden, volgens de organisatoren voor het laatst. [2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties