Holstein-Friesian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Holstein-Frisian)
Holstein-Friesian

Holstein-Friesian (HF), is een Amerikaans zwart- of roodbont melkras. De HF is vooral voor de melk, slank (melktypisch) en mager, gebouwd. De koe heeft vrijwel geen bespiering. De Holstein-Friesian is groter dan het Fries-Hollands (FH) ras maar minder gespierd. Het heeft een hogere melkproductie, maar de gehaltes (eiwit en vet) daarentegen zijn bij Maas-Rijn-IJssel (MRIJ) en FH hoger.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het Friese rund ontstond nadat Friese en Bataafse runderen met elkaar gekruist werden, en groeide uit tot een geweldig melkras. Nederlandse koeien waren in de 19e eeuw populair in het buitenland vanwege hun hoge melkproductie. In de Verenigde Staten werd met Nederlandse koeien verder gefokt. Deze koeien kregen de naam Holstein-Friesian. In de tweede helft van de 20e eeuw kwamen deze Amerikaanse afstammelingen van Nederlandse koeien terug in Nederland, omdat ze inmiddels meer melk gaven dan de Nederlandse rassen MRIJ en FH. Sindsdien is de zwartbonte Holstein-Friesian het belangrijkste koeienras in Nederland.

Genen[bewerken | brontekst bewerken]

In de onderstaande tabel staan de internationaal erkende recessieve genen voor Holstein Friesian

Naam Volledige naam Code Expressiecode Type
BLAD Bovine Leucocyte Adhension Deficiency BL BLC / BLF Recessief
DUMPS Deficiency of Uridine Monophosphate Synthase DP DPC / DPF Recessief
BLACK/RED Zwart / Rood BR BRC Recessief
CVM Complex Vertebal Malformation CV CVC / CVF Recessief
MULEFOOT Evenhoevigheid MF MFC / MFR Recessief
RED FACTOR Rood Factor RF RFC / RFF Recessief
Polled Hoornloosheid P P Dominant
Arachnomelie Spinnenpoot A nog onbekend Recessief
brachyspina brachyspina BR nog onbekend Recessief

De expressiecode bestaat uit de code plus een letter. Dit kan een F (getest en geen drager) of een R (getest en wel drager) zijn.

Voor meer informatie over de Rood Factor zie ook Red Holstein Frisian - RoodFactor

Omschrijving van een aantal genen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mulefoot; het dier heeft dan in plaats van twee klauwen maar 1 klauw aan een voet zitten, dit is niet heel ernstig maar kan ervoor zorgen dat het dier minder goed kan lopen.
  • Polled; dit is een gen dat wel zeer gewenst is, want het dier heeft dan geen hoorns. Er is dan ook geen operatie nodig om deze te verwijderen.
  • Arachnomelie; als zowel de moeder als de vader drager zijn van dit gen bestaat er tijdens de dracht een grote kans op misvorming van het bottenstelsel van de vrucht. Als dat gebeurt, wordt het kalfje misvormd geboren en is het weinig levensvatbaar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]