Homeland (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Homeland
Genre Actie
Drama
Psychologische thriller
Speelduur 48–65 minuten
Bedenker Howard Gordon
Alex Gansa
Hoofdrollen Claire Danes
Damian Lewis
Morena Baccarin
David Harewood
Diego Klattenhoff
Mandy Patinkin
Muziek Sean Callery
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Chip Johannessen
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 2 oktober 2011
Vlag van Vlaanderen 7 januari 2013
Vlag van Nederland 1 januari 2012
Afleveringen 36
Seizoenen 4
Netwerk Vlag van Verenigde Staten Showtime
Vlag van Nederland BNN
Vlag van Vlaanderen 2BE
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Homeland is een Amerikaanse televisieserie die van start ging in 2011 en wordt uitgezonden op de zender Showtime in de Verenigde Staten. De serie is bedacht door Howard Gordon (24) en Alex Gansa en wordt geproduceerd door Fox 21 en Showtime Originals. De serie is gebaseerd op de Israëlische televisieserie Hatufim, ook bekend als Prisoners of War, welke bedacht is door Gideon Raff. Claire Danes speelt in de serie Carrie Mathison, een CIA-agent die ervan overtuigd is dat een Amerikaanse marinier een spion is voor Al Qaida. Deze marinier is acht jaar lang krijgsgevangene geweest van Al-Qaida en is in de ogen van de CIA een bedreiging voor de nationale veiligheid.

De serie ging in de Verenigde Staten op 2 oktober 2011 in première.[1] Een tweede seizoen volgde in 2012 en nog voor voltooiing werd een derde seizoen van twaalf afleveringen opgedragen,[2] waarvan de uitzendingen begonnen op 29 september 2013.[3] Op 22 oktober 2013 tekende Showtime voor een vierde seizoen[4], dat vanaf 5 oktober 2014 wordt uitgezonden.

In Nederland werd het eerste seizoen van Homeland vanaf 1 januari 2012 door BNN uitgezonden. BNN zond het tweede seizoen van Homeland uit van 24 maart tot en met 9 juni 2013[5] en het derde seizoen vanaf 8 december 2013.[6] In België begon 2BE vanaf 7 januari 2013 met het uitzenden van Homeland.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Nadat Carrie Mathison in Irak een illegale operatie heeft uitgevoerd wordt ze geschorst en overgeplaatst naar de afdeling Contraterrorisme van de CIA in Langley, Virginia. Tijdens die illegale operatie in Irak, werd ze gewaarschuwd door een informant dat een Amerikaanse krijgsgevangene was overgelopen naar Al-Qaida.

Als ze op een dag voor een spoedzitting naar Langley wordt geroepen, krijgt ze de informatie dat Nicholas Brody, een Amerikaanse Marine Sergeant, is gered tijdens een Delta Force Operatie in een gebouw van Abu Nazir. Carrie gelooft heilig dat Nicholas de krijgsgevangene is waar haar informant haar voor gewaarschuwd heeft. De Amerikaanse overheid en de CIA zien de marinier echter als een oorlogsheld. Ze realiseert zich dat het een vrijwel onmogelijke taak is om haar superieuren te overtuigen.

Carrie benadert de enige persoon binnen de CIA die ze kan vertrouwen, Saul Berenson. Zij moeten nu samenwerken om Brody in de gaten te houden en een aankomende terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied voorkomen.

Seizoen 2[bewerken]

Na haar inzinking aan het einde van het vorige seizoen, werkt Carrie Mathison niet langer voor de CIA. Toch wordt er opnieuw om haar hulp gevraagd, wanneer blijkt dat een belangrijke informant enkel met haar in zee wil gaan. Carrie, Saul Berenson en hun team doen een inval bij een groep terroristen gelinkt aan Abu Nazir. In het gebouw treffen ze een videotape aan waarop Nicholas Brody een aanslag opeist. Brody, intussen lid van het Amerikaanse Congres, wordt opgepakt door de CIA en verplicht om hen te helpen met het vinden van Abu Nazir, anders wacht hem een levenslange gevangenisstraf.

Abu Nazir komt erachter dat Brody in zee is gegaan met de CIA en ontvoert Carrie Mathison. In ruil voor haar vrijlating dient Brody ervoor te zorgen dat vicepresident Walden kan worden vermoord. Niet veel later doet de CIA een inval en wordt Abu Nazir om het leven gebracht. Door het hele voorval zijn Carrie en Brody weer naar elkaar toegegroeid. Wanneer de breuk tussen Brody en zijn vrouw definitief lijkt, denken hij en Carrie eraan om samen een nieuw leven te beginnen.

Carrie Mathison en Nicholas Brody wonen de herdenkingsplechtigheid voor de overleden vicepresident bij. Wanneer ze zich even afzonderen om over hun toekomst te praten, merkt Nicholas op dat zijn auto verplaatst is. Dan volgt een enorme explosie, waarbij niet minder dan 200 mensen, waaronder CIA-baas David Estes, om het leven komen. Ook Carrie en Brody worden als dood beschouwd, maar niets is minder waar. Wanneer op televisie de opeisvideo van Brody verschijnt en die aan deze bomaanslag wordt gekoppeld, smokkelt Carrie hem het land uit. Intussen komt Saul Berenson, net teruggekeerd van de begrafenis van Abu Nazir, poolshoogte nemen bij het CIA-kwartier. Hij lijkt opgelucht te reageren wanneer hem wordt verteld dat Estes, Carrie en Brody zijn omgekomen. Hij zondert zich af en zegt het Joodse gebed Kaddisj. Zijn gezicht vertrekt wanneer een vrouwenstem zijn naam roept; hij draait zich om en ziet Carrie verschijnen.

Seizoen 3[bewerken]

Nicholas Brody is hoofdverdachte nummer één na de bomaanslag tegen de CIA. Carrie tracht voor de Senaat haar betrokkenheid te ontkennen, maar lijkt weinig kanten uit te kunnen. Bovendien zorgt Saul - die voorlopig de leiding over de CIA op zich neemt - ervoor dat ze in een psychiatrische instelling wordt opgesloten. Niet veel later zorgt een terroristisch netwerk onder leiding van Majid Javadi voor de vrijlating van Carrie. In ruil vragen ze haar expertise voor een wraakactie tegen de CIA, maar Carrie speelt uiteindelijk dubbel spel en licht Saul in. Javadi wordt gevat en gaat ermee akkoord als CIA-spion in Iran te gaan fungeren. Vlak voor zijn vertrek krijgt Carrie van Javadi te horen dat volgens zijn bronnen Brody niets met de bomaanslag te maken had.

Brody zelf bevindt zich het eerste deel van dit seizoen op de achtergrond. Hij duikt tussendoor in één aflevering op, waarin te zien is hoe hij zwaargewond in een Venezolaanse sloppenwijk wordt opgevangen. Na zijn herstel wil hij verder reizen, maar dat verhinderen zijn gastheren: zij schuwen geen geweld om hem in gevangenschap te houden. Na verloop van tijd komt Saul hem op het spoor en wordt hij vrijgekocht. Saul zorgt ervoor dat Brody weer wordt opgelapt en stuurt hem als CIA-huurmoordenaar naar Iran. Het gezin van Brody is intussen meer verscheurd dan ooit. Dana heeft er een mislukte zelfmoordpoging opzitten en verbleef een tijdje in de psychiatrie, waar ze een foute vriend heeft gemaakt. Jessica's pogingen om het onbezorgde leven van haar gezin en vooral haar dochter te herstellen, lijken tevergeefs.

De operatie in Iran lijkt goed te verlopen en Brody slaagt erin de Iraanse militaire leider te vermoorden, waarna Javadi diens functie overneemt. Terwijl Carrie probeert om Brody de grens over te krijgen, onthult ze dat ze zwanger is van hem. Wanneer ze even later in een schuilplaats uitrusten in afwachting van hun CIA-escorte, worden ze plots omsingeld door Iraanse militaire troepen. Brody wordt meegenomen en even later krijgt Carrie te horen dat hij ter dood is veroordeeld. Ze is er de nacht nadien getuige van hoe hij publiekelijk wordt verhangen. Vier maanden later loopt Carrie op het einde van haar zwangerschap en krijgt ze van de nieuwe CIA-baas Lockhart de leiding over de CIA-basis in Istanboel aangeboden. Ze grijpt deze kans met beide handen aan en wil haar kind na de geboorte afstaan om zich volledig op haar werk te kunnen storten. Saul is intussen niet langer werkzaam bij de CIA en zegt ook niet de ambitie te hebben om ooit terug te keren, al geloven zijn collega's Dar en Carrie hier niets van.

Seizoen 4[bewerken]

Het vierde seizoen speelt zich af in Pakistan en Afghanistan, met Carrie Mathison als hoofd van het CIA-station in Kabul.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Seizoen
1 2 3 4
Claire Danes Carrie Mathison Hoofdrol
Mandy Patinkin Saul Berenson Hoofdrol
Damian Lewis Nicholas Brody Hoofdrol
Morena Baccarin Jessica Brody Hoofdrol
Morgan Saylor Dana Brody Hoofdrol
Jackson Pace Chris Brody Hoofdrol
Diego Klattenhoff Mike Faber Hoofdrol 1 afl.
David Harewood David Estes Hoofdrol
David Marciano Virgil Bijrol Hoofdrol Bijrol
Navid Negahban Abu Nazir Bijrol Hoofdrol 1 afl.
Jamey Sheridan William Walden Bijrol Hoofdrol
Rupert Friend Peter Quinn Bijrol Hoofdrol
Tracy Letts Andrew Lockhart Hoofdrol
Sarita Choudhury Mira Berenson Bijrol Hoofdrol Bijrol
F. Murray Abraham Dar Adal Bijrol Hoofdrol Bijrol
Nazanin Boniadi Fara Sherazi Bijrol Hoofdrol
Laila Robins Martha Boyd Hoofdrol
Maury Sterling Max Bijrol
Amy Hargreaves Maggie Mathison Bijrol
James Rebhorn Frank Mathison Bijrol
Hrach Titizian Danny Galvez Bijrol
Chris Chalk Tom Walker Bijrol 1 afl.
Zuleikha Robinson Roya Hammad Bijrol
Timothée Chalamet Finn Walden Bijrol
Sam Underwood Leo Carras Bijrol
Shaun Toub Majid Javadi Bijrol
Suraj Sharma Aayan Ibrahim Bijrol

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Seidman, Robert. Showtime Releases Trailers for 'Dexter' and 'Homeland' (Video), Both Premiere Sunday, October 2. TV by the Numbers (21 juli 2011) Geraadpleegd op 20 augustus 2011
  2. Showtime® Orders Season Three of Homeland. Showtime (22 oktober 2012) Geraadpleegd op 15 december 2012
  3. Ausiello, Michael. Showtime Boss Defends Homelands Second Season, Announces Early Return For Dexter. TVLine (12 januari 2013) Geraadpleegd op 12 januari 2013
  4. Showtime (22 oktober 2013). We are happy to announce that we have renewed our Emmy and Golden Globe Award-winning series Homeland and the critically acclaimed drama Masters of Sex for their fourth and second seasons respectively!. Persbericht. Geraadpleegd op 22 oktober 2013.
  5. Homeland 2 vanaf 24 maart bij BNN, Televizier
  6. Homeland seizoen 3