Homohuwelijk in Mexico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het homohuwelijk in Mexico is erkend in het Federaal District, oftwel Mexico-stad, en de deelstaat Quintana Roo. Daarnaast zijn in de staat Coahuila burgergelijke partnerschappen tussen mensen van gelijk geslacht erkend. In de overige negenentwintig staten is het niet mogelijk huwelijken of burgerlijke partnerschappen tussen mensen van gelijk geslacht te sluiten, hoewel huwelijken en partnerschappen die elders in het land zijn gesloten wel erkend worden

De invoering van burgerlijke partnerschappen in Coahuila werd op 11 januari 2007 goedgekeurd door het staatscongres, twee maanden later volgde de Wetgevende Assemblee van het Federaal District met goedkeuring in Mexico-stad. Het eerste partnerschap werd getekend in Saltillo, de hoofdstad van Coahuila, door een lesbisch koppel uit de buurstaat Tamaulipas. Op 21 december 2009 stemde de Assemblee van het Federaal District in met een door David Razú ingediend wetsvoorstel waarmee het homohuwelijk werd erkend. De afgevaardigden van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die een absolute meerderheid bezig, en de Partij van de Arbeid (PT) stemden voor, de afgevaardigden van de overige partijen stemden tegen of onthielden zich van stemming. De wet in Mexico-stad stelt homohuwelijk geheel gelijk aan heterohuwelijk; ook adoptie door homoseksuele echtparen werd erdoor gelegaliseerd. Burgemeester Marcelo Ebrard (PRD) tekende de wet op 29 december en op 4 maart 2010 werden de eerste homohuwelijken in Mexico gesloten; een primeur voor Latijns-Amerika.

De conservatieve Nationale Actiepartij (PAN) van president Felipe Calderón poogde via de rechter de wetswijziging tegen te houden omdat deze in strijd met de grondwet zou zijn. Het Hooggerechtshof deed uitspraak over drie aspecten: de grondwettelijkheid van de wet, de erkenning van in Mexico-stad gesloten huwelijken in de rest van het land en het recht op adoptie door homostellen. Op alle drie de punten stelde het Hof Mexico-stad in het gelijk. De uitspraak werd gevolgd door een incident waarin kardinaal Juan Sandoval Íñiguez Ebrard beschuldigde van het omkopen van de rechters. Nadat hij weigerde de beschuldiging terug te nemen diende Ebrard een aanklacht in wegens smaad.

Sinds 2007 zijn in verschillende staten, meest geregeerd door de PRD, discussies begonnen over het erkennen van het homohuwelijk aldaar. In de meeste staten is de discussie vastgelopen; het congres van Yucatán heeft zelfs met grote meerderheid een wet aangenomen waarin het homohuwelijk expliciet werd verboden. Uit opiniepeilingen blijkt een meerderheid van de Mexicanen tegen erkenning van het homohuwelijk te zijn; in Mexico-stad is echter de meerderheid van de inwoners voorstander.

Op 28 november 2011 huwden in de gemeente Lázaro Cárdenas in de staat Quintana Roo twee koppels van gelijk geslacht. Hoewel de wetboeken in de deelstaat niet expliciet het homohuwelijk toestaan concludeerde een rechter dat evenmin wordt voorgeschreven dat echtelieden van verschillend geslacht zijn, waardoor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in Quintana Roo dus de facto legaal zijn. Een eerdere poging het homohuwelijk in Quintana Roo via politieke weg in te voeren was gestrand in het congres van de deelstaat.