Hongshanosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hongshanosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Hongshanosaurus houi
Hongshanosaurus houi
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Cerapoda
Infraorde: Ceratopia
Familie: Psittacosauridae
Geslacht
Hongshanosaurus
You, Xu & Wang, 2003
Typesoort
Hongshanosaurus houi
Afbeeldingen Hongshanosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hongshanosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Hongshanosaurus is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Ceratopia, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

Vondst en naamgeving[bewerken]

De typesoort Hongshanosaurus houi is in 2003 benoemd en beschreven door You Hailu, Xu Xing, en Wang Xiaolin. De geslachtsnaam is afgeleid van het Chinees 紅 山, hóng sjān, "Rode Heuvel", een verwijzing naar de Hongsjancultuur. De soortaanduiding eert de paleontoloog Hou Lianhai.

Het holotype, IVPP V12704, is gevonden in de Yixianformatie van de Jehol-groep, die dateert uit het Barremien, ongeveer 125 miljoen jaar oud. Het bestaat uit de resten van een schedel van een jong dier. In 2005 is een nieuw specimen, IVPP V12617, aan de soort toegewezen, bestaande uit de gedeeltelijke schedel en onderkaken van een volwassen dier. In de jaren daarna zijn verschillende andere vondsten gedaan die nog onbeschreven zijn.

Beschrijving[bewerken]

Een nest jongen

Hongshanosaurus is een kleine tweevoetige planteneter met een lengte van zo'n anderhalve meter. De schedellengte bij het holotype bedraagt nog geen vijf centimeter; bij het volwassen exemplaar ongeveer twintig centimeter. De vrij platte en korte kop draagt een hoornsnavel en heeft op ieder op zich al sterk uitstekend jukbeen een kleine zijwaartse hoorn. Het snaveldragend been op de bovenkaken, het os rostrale, is halfcirkelvormig in doorsnee. De snuit is erg spits. Het quadratum helt sterk naar achteren wat de platheid nog vergroot en de schedel in die richting verlengt.

De onderkaken zijn hoog en dragen ieder tien tanden.

Fylogenie[bewerken]

Hongshanosaurus is door de beschrijvers toegewezen aan de Psittacosauridae maar zonder exacte analyse.

Het holotype is zo slecht bewaardgebleven dat wel gesteld is dat Hongshanosaurus een nomen dubium is. Problematisch is ook de relatie met het verwante geslacht Psittacosaurus waarin naar moderne maatstaven zeer veel soorten zijn benoemd. Het kan zijn dat Hongshanosaurus fylogenetisch in de soortengroep van Psittacosaurus valt. Mocht dat vastgesteld kunnen worden dan zou het taxon als een soort van Psittacosaurus benoemd kunnen worden of het geslacht Psittacosaurus wordt wellicht opgesplitst.

Literatuur

  • You, H., Xu, X. & Wang, X., 2003. A new genus of Psittacosauridae (Dinosauria: Ornithopoda) and the origin and early evolution of marginocephalian dinosaurs. Acta Geologica Sinica 77(1): 15-20.
  • You, H. & Xu, X., 2005. An adult specimen of Hongshanosaurus houi (Dinosauria: Psittacosauridae) from the Lower Cretaceous of Western Liaoning Province, China. Acta Geologica Sinica 79(2): 168-173.