Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.156.049
Aantal actieve gebruikers: 3.723
Portaal van de week: Verpleegkunde

Uitgelicht

Bart de Graaff

Bart de Graaff

Bart Frederikus de Graaff (16 april 1967 – 25 mei 2002) was een Nederlands televisiepresentator en programmamaker, alsmede de oprichter en voorzitter van zijn eigen omroep BNN. Hij was een opvallende persoonlijkheid door zijn uitgelaten en energieke gedrag waarbij hij allerlei kwajongensstreken niet schuwde.

Op zijn negende kwam hij tijdens het spelen onder een auto. Daarbij verbrijzelde hij een been en liep hij een bacterie op, die zijn nieren aantastte. Door deze nierziekte ontwikkelde hij ook een groeistoornis, waardoor hij nooit groter is geworden dan een kind van twaalf. Na de mavo kwam hij in 1986 op televisie. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Great American Biotic Interchange

  • ... een ongeluk met een taxi bij Bath op 16 april 1960 het leven kostte aan de zanger Eddie Cochran en zijn collega Gene Vincent levenslang invalide maakte, terwijl Tony Sheridan de dans ontsprong, omdat ze hem niet mee hadden willen nemen?
  • ... de latere zanger Dave Dee als politieagent in opleiding als een van de eersten ter plaatse was bij het bovengenoemde ongeluk?
  • ... Noord- en Zuid-Amerika 3 miljoen jaar geleden door de Landengte van Panama met elkaar verbonden raakten, waardoor de Great American Biotic Interchange kon plaatsvinden?
  • ... een sinds 1928 verloren gewaand schilderij van Róbert Berény in 2009 terug werd gevonden toen een kunsthistoricus met zijn dochtertje naar Stuart Little keek?
  • ... Vliegbasis Deelen door Duitse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgebouwd tot het destijds grootste Nederlandse vliegveld?

Afbeelding

Actueel

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Recent overleden

13 apr Faith Ringgold (93), Amerikaans schrijver en kunstenares
12 apr Roberto Cavalli (83), Italiaans modeontwerper
11 apr Shigeharu Ueki (69), Japans voetballer
10 apr Ganchoegiyn Poerevbat (59), Mongools schilder en kunstverzamelaar
10 apr O.J. Simpson (76), Amerikaans football-speler en acteur

In het nieuws

16 apr Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen
Een brand verwoest een deel van het 17e-eeuwse Beursgebouw in Kopenhagen. Onder meer de iconische drakentoren gaat in vlammen op.
13 apr Iraanse aanval op Israël
De Iraanse Revolutionaire Garde vuurt een reeks drones en raketten af op militaire doelwitten in Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus 12 dagen eerder. Het overgrote deel van de Iraanse projectielen wordt tijdig onderschept.
6 apr Pellegrini wint presidentsverkiezingen
De Slowaakse presidentskandidaat Peter Pellegrini (van Hlas–SD) wint met ca. 54% van de stemmen de verkiezingen van Ivan Korcok. Pellegrini wordt hiermee de zesde president van Slowakije.

16 april in de geschiedenis

1850 Marie Tussaud
De Franse wassenbeeldenartieste Marie Tussaud, oprichtster van het naar haar genoemde museum, overlijdt in Londen.
1947 Auschwitz
Kampcommandant Rudolf Höss wordt in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz opgehangen.
2007 Virginia Tech
Een 23-jarige student richt een bloedbad aan op de Virginia Polytechnic Institute and State University.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software