Hoofdpijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hoofdpijn
Coderingen
ICD-10 G43-G44, R51
ICD-9 339, 784.0
DiseasesDB 19825
MedlinePlus 003024
eMedicine neuro/517neuro/70
MeSH D006261
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Hoofdpijn, pijn gelokaliseerd in en om het hoofd, is vrijwel altijd een onschuldige klacht. Hersenweefsel is gevoelloos. De oorzaken van hoofdpijn moeten dan ook gezocht worden in de spieren en banden rond schedel en nek, de bloedvaten, de hersenvliezen en de hersendruk.

Oorzaken[bewerken]

De meeste hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Migraine en hoofdpijn door medicijngebruik zijn de nummers twee en drie. Een patiënt kan meerdere oorzaken voor zijn hoofdpijn hebben. Bij hoofdpijn kunnen psychosociale oorzaken een rol spelen.

Hoofdpijn syndromen[bewerken]

  • Spanningshoofdpijn: ontstaat door te grote gevoeligheid van de peesaanhechtingen aan nek en schedel. De patiënt voelt dit alsof er een band strak om het hoofd zit of dat er van beide zijden op het hoofd of van achter op de nek geduwd wordt. Meestal is er geen braakneiging of gevoeligheid voor licht of geluid. Meestal houdt de hoofdpijn enkele uren aan.
  • Migraine: komt in aanvallen van nogal hevige kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, vaak met misselijkheid, braken en met overgevoeligheid voor licht en geluid. De duur van de aanval varieert van een dagdeel tot drie dagen. Vaak gaan verschijnselen als flikkeringen of zwarte vlekken voor de ogen of tintelingen aan de hoofdpijn vooraf.
  • Medicijnafhankelijke hoofdpijn: is chronisch en duurt vaak meer dan drie dagen per week. Oorzaken zijn pijnstillers (o.a. tegen de hoofdpijn), middelen tegen migraine, koffie, alcohol (kater) en chocolade.
  • Clusterhoofdpijn: is heel heftig bonzende, scherpe pijn rond de oogkas. De aanvallen duren tussen een kwartier en drie uur en komen enkele weken lang in groepen voor. De patiënt kan niet stil liggen of zitten.

Hoofdpijn als teken van een ander probleem[bewerken]

Oplettendheid[bewerken]

Extra oplettendheid is nodig als er neurologische verschijnselen zijn, zoals een al dan niet voorbijgaande verlamming; als er een "nieuwe" hoofdpijn optreedt na 50 jaar. Ook, als migraine optreedt voor het zesde jaar of voor het eerst na 40 jaar. Verder als de hoofdpijn heftig of en steeds erger wordt en ontstaan na een ongeval of als ze heftig is en plotseling ontstaan. Ouderen met pijn aan (een van de) de slapen, ontsteking een bloedvat). Koorts, vooral als ze gepaard gaat met een stijve nek. Verder zal de dokter op zijn hoede zijn bij zwangerschap, kleine kinderen, en als er braken is los van de hoofdpijn, of als er sprake blijkt te zijn van een snel stijgende bloeddruk.

Onderzoek[bewerken]

Bij de spanningshoofdpijn, migraine en middelenafhankelijke hoofdpijn wordt lichamelijk onderzoek niet nodig gevonden. Bij verdenking op een aandoening (infectie of bloeding) van de hersenvliezen wordt de patiënt met spoed verwezen naar de neuroloog. Deze zal een ruggenprik verrichten en daarbij de druk meten. Bij verdenking op een tumor zal een CT-scan of een MRI-scan gemaakt worden.

reclame uit 1880 voor een hoofdpijnmidddel

Behandeling[bewerken]

  • Door een hoofdpijndagboek bij te houden, kan de patiënt zelf uitlokkende oorzaken achterhalen (bijvoorbeeld slaapproblemen, voedingsstoffen, ruzie) en deze proberen te vermijden.
  • Bij middelenafhankelijke hoofdpijn kan het verdachte middel maar meteen geheel gestaakt worden.
  • Als pijnstiller kan kortdurend paracetamol en eventueel een NSAID gebruikt worden.
  • Bij migraine moet onderscheid maken tussen het afbreken van een aanval (pijnstiller met braakmiddel; als dat niet helpt een triptaan, bijvoorbeeld sumatriptan enerzijds en het voorkómen van een aanval (bètablokker of hormonen (als menstruatieafhankelijk) of natriumvalproaat)
  • Clusterhoofdpijn wordt behandeld met triptanen.

Begeleiding[bewerken]

Veel ziekenhuizen hebben een hoofdpijnverpleegkundige in dienst. Ook in de huisartsenpraktijk kan intensieve begeleiding noodzakelijk zijn.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]