Hoog Kortrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoog Kortrijk
Stadswijk in België Vlag van België
Hoog Kortrijk (België)
Hoog Kortrijk
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Kortrijk Kortrijk
Coördinaten 50° 48′ NB, 3° 17′ OL
Detailkaart
Hoog Kortrijk (West-Vlaanderen)
Hoog Kortrijk
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Hoog Kortrijk is het stadsdeel ten zuiden van de autosnelweg E17 in Kortrijk en ten zuiden van de historische binnenstad.

Kasteel 't Hooge

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hoog Kortrijk verwijst naar het kasteel 't Hooghe dat centraal in dit gebied gelegen is, maar overschrijdt tegelijkertijd deze toponymische omschrijving en neemt een veel ruimer gebied in zich op. Hoog Kortrijk is een belangrijke ontwikkelingspool binnen de stedelijke ontwikkeling van de stad Kortrijk.

Met het oog op het ontwikkelen van een samenhangende structuur en een herkenbare identiteit voor het stadsdeel werd begin 1990 door het Stadsbestuur van Kortrijk en de Intercommunale Leiedal beslist een meervoudige stedenbouwkundige wedstrijd uit te schrijven. Zo kon dit stadsdeel als een volwaardig deel van de stad gaan functioneren. De opdracht bestond erin

1. een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen dat tot doel heeft het gebied Hoog Kortrijk zo te structureren dat de expansiemogelijkheden van het gebied worden versterkt;
2. de verspreide functies tot een stedelijk geheel samengroeien en er dientengevolge een herkenbaar beeld ontstaat;
3. een sterke band met de binnenstad wordt uitgebouwd zodat beide polen van het oude en het nieuwe elkaar verrijken en één geheel uitmaken".

De deelnemers waren:

Deze wedstrijd liep van 30 maart 1990 tot 1 oktober 1990. Alle ontwerpers hadden een indrukwekkend werkstuk afgeleverd. De Italiaanse stedenbouwkundige Bernardo Secchi was de laureaat.

Regionaal-stedelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

De campus Kennedylaan van het AZ Groeninge net voor opening april 2010
Gebouw B

Binnen Hoog Kortrijk hebben zich de laatste drie decennia een aantal hoogwaardige stedelijke en regionale functies gevestigd. Zo bevinden zich in dit stadsdeel:

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Hoog Kortrijk grenst aan de autosnelweg E17 en het Ei van Kortrijk. In 2008 werd een nieuwe bypass aangelegd aan het ei, zodat automobilisten rechtstreeks naar het nieuwe AZ Groeninge, campus Kennedylaan kunnen zonder daarvoor op het drukke rondpunt voor het Kinepoliscomplex te moeten rijden. De centrale as op Hoog Kortrijk is de President Kennedylaan.

De Kortrijkse stadsbuslijnen 1, 12 en 13 ontsluiten het stadsdeel. In 2008 werd een studie opgestart met betrekking tot een betere ontsluiting voor het openbaar vervoer tussen de binnenstad van Kortrijk en Hoog-Kortrijk.

Op Hoog Kortrijk bevindt zich eveneens een Park & Ride-pendelparking die een vlotte busverbinding heeft met de binnenstad.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bekaert, Geert; Debaere, Karel; Jult, Herman, Hoog Kortrijk, Kortrijk, 1990, 72pp.