Hoogfunctionerend autisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Hoogfunctionerend autisme (HFA) is een veel gebruikte term voor een autistische stoornis (klassiek autisme) zonder bijkomende verstandelijke handicap (IQ hoger dan 75-85).

HFA en aspergersyndroom[bewerken]

HFA lijkt erg op het syndroom van Asperger (SvA), en veel onderzoekers beweren dan ook dat beide begrippen eigenlijk hetzelfde betekenen[1]. Andere wetenschappers beweren dat er neurologische verschillen zijn[2][3] en een andere oorzaak.

Punten waarop mensen met hoogfunctionerend autisme zich van mensen met het syndroom van Asperger zouden onderscheiden zijn onder andere de volgende:

  • Minder goede verbale vaardigheden (lager verbaal IQ) dan bij SvA
  • Betere visueel-ruimtelijke vaardigheden (hoger uitvoerings-IQ) dan bij SvA
  • Minder afwijkende motoriek dan bij SvA
  • Personen met het SvA kunnen zich beter in een ander inleven of hanteren hiervoor andere strategieën dan mensen met HFA
  • Mensen met HFA hebben vaker problemen met zelfstandigheid
  • Nieuwsgierigheid en interesse voor veel verschillende dingen, dit in tegenstelling tot mensen met SvA.

HFA is in de DSM-IV-TR niet afzonderlijk vermeld, omdat intelligentie of retardatie niet tot de criteria voor autistische stoornis behoren. Een eventueel onderscheid met het syndroom van Asperger berust dus op andere criteria.

Ondersteuning[bewerken]

België[bewerken]

In België is er de Vlaamse Vereniging Autisme (als onderdeel van Autisme Centraal). Ouders en professionelen kunnen er vorming volgen over autisme. In Vlaanderen kan een middelbare scholier met hoogfunctionerend autisme rekenen op de steun van het geïntegreerd onderwijs. Dit houdt in dat er tot twee lesuren per week vrijgemaakt worden voor een GOn-begeleider. Daarnaast kan men bijvoorbeeld extra tijd voor een examen krijgen, een examen apart maken en informatie krijgen over relaties aangaan met leeftijdsgenoten.

Nederland[bewerken]

Er zijn in Nederland diverse instanties waar mensen met een autistische stoornis terecht kunnen voor begeleiding of lotgenotencontact. Naast officiële instanties zoals de GGZ zijn er verenigingen als Personen uit het Autisme Spectrum (PAS) die zich richt op normaal begaafde volwassenen (18+) met autisme. Daarnaast is er de Nederlandse Vereniging voor Autisme die zich vooral richt op ouders met autistische kinderen. De stichting AutSider biedt de mogelijkheid online te communiceren met mensen met een autistische stoornis via onder andere een forum en een chatkanaal.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bijvoorbeeld T. Attwood, Is There a Difference Between Asperger's Syndrome and High Functioning Autism?
  2. Bijvoorbeeld Nicole J. Rinehart, John L. Bradshaw, Avril V. Brereton en Bruce J. Tonge, Lateralization in Individuals with High-Functioning Autism and Asperger's Disorder: A Frontostriatal Model, Journal of Autism and Developmental Disorders, 2002
  3. Mazefsky CA, Oswald DP, Emotion Perception in Asperger's Syndrome and High-functioning Autism: The Importance of Diagnostic Criteria and Cue Intensity. J Autism Dev Disord. 16 dec. 2006