Hotel Corona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Duidelijk zichtbaar dat het hotel uit drie panden bestaat

Hotel Corona - Hampshire Classic ligt aan het Buitenhof 36 in Den Haag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1600

Aan het einde van de 16de eeuw was het Buitenhof nog een ongeplaveid voorhof van het Binnenhof. Op de plaats waar de ingang van het huidige hotel is, stond een poort die toegang gaf tot de achtertuin van een huis aan de Plaats. Ernaast stond sinds 1594 een eenvoudig huisje van hoefsmid Bartholomeus Willems. Aan de andere kant van de poort werd in 1596 een huis gebouwd (nu nrs 40 en 41) voor notaris Jozef van Meerhout. Het was acht meter breed maar heel ondiep en slechts 3,5 meter hoog. Toen er in 1606 een woning werd gebouwd boven de poort, was de gevel aaneengesloten.

17de eeuw

De eerste mensen die op het Buitenhof woonden, hadden te maken met de hofhouding in het Binnenhof. Er was een smederij, een wasserij, een valkenhuis en er waren stallen. In de 17de eeuw komen er ook andere mensen wonen. Huizen werden niet netjes op een rij gebouwd. Zo gebeurde het dat een buurhuis meer naar voren stond, en men dan de eigen gevel ook naar voren bracht. Zo kreeg het huisje van de hoefsmid in 1616 een nieuwe gevel. Nadat in 1642 nummer 37 was gebouwd (voorheen Noyelle huis, nu Vijverhof), werd het huisje van de notaris afgebroken en kreeg het nieuwe huis een gevel die op de rooilijn stond.

18de eeuw

Begin 18de eeuw was het middelste pand het Koffyhuys Van Dalen. Nette heren kwamen er koffie drinken of de krant lezen, alcoholische drank werd er niet geschonken. Er was ook een achterhuis. Vijftig jaar later werd het een logement annex wijnhuis. In 1783 werd het een hotel met de naam De Beurs van Amsterdam. Eigenaar Hermanus Gertsen trok toen al het belendende pand erbij om het hotel uit te breiden.

19de eeuw

In de twee panden kwam in 1818 de Sociëteit De Eendracht. De leden waren middenstanders. Reeds in 1895 werd de sociëteit op de veiling gekocht door een koopman, die handelde in onder meer behangselpapier. Het werd een kantoorpand annex winkel. In de gevel werden twee grote winkelramen gemaakt. Ook Schröder, die een winkelpand aan de Groenmarkt bouwde, had hier in 1906 tijdelijk een winkel. Na Schröders vertrek werd het een bankgebouw en daarna weer winkel.

20ste eeuw

In 1919 kwam er weer horeca. In 1921 nam E.H. (Bertus) Dijjers het bedrijf van Gerrit Jan van Zeben over. De zaken liepen goed want de locatie was zeer gunstig voor reizigers, en een overnachting kostte slechts 3,50 gulden. Samen met de terrassen van etablissementen als Riche, The old Dutch en Regina maakte hotel Dijjers van het Buitenhof het belangrijkste horecaplein van Den Haag. Bert Dijjers was getrouwd met een Oostenrijkse en woonde een groot deel van het jaar in Wenen. Hij had bovendien nog een hotel in Zandvoort (het in de oorlog gesloopte Belvedere), dus liet hij veel over aan zijn directeuren. Dijjers' pleegdochter Nicolina was onder de naam Lien Deyers vanaf eind jaren '20 een grote filmster in Duitsland. Als zij haar pleegvader weer eens bezocht, stonden er grote drommen handtekeningjagers op het Buitenhof. In 1933 verbouwde Dijjers het hotel en op 5 mei 1934 werd het feestelijk heropend. Hij ging een partnerschap aan met de Amsterdamse hotelfamilie Dorrius en noemde het hotel Dorrius & Dyjers N.V.. Enkele jaren later heette het hotel weer Dijjers. Vlak voor de oorlog ging Dijjers met pensioen en verpachtte het hotel.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Heineken de nieuwe eigenaar.

Hotel Corona[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd J.B. Meijer directeur. De naam van het hotel veranderde in Corona. Het is nog duidelijk te zien dat de gevel van het hotel is opgesplitst in drie delen. Het waren ooit drie vrij kleine huizen, vergeleken met het ernaast gelegen nummer 38, waar nu het Kadaster is gehuisvest, en het veel grotere pand op nummer 37. De ingang van het hotel is op nummer 39, daarnaast is een groot overdekt terras gemaakt. Onder de gebouwen zijn oude gewelfde kelders waar de wijnen worden bewaard.

Corona is het oudste van de negen viersterren hotels in Den Haag. De begane grond heeft mooie hoge plafond en grote kroonluchters. De kamers zijn volgens Engelse stijl ingericht. Het restaurant staat onder leiding van sterrenchef Marcel van der Kleijn, de eigenaar van Calla's.

Na de oorlog liepen de zaken moeilijk. Er was een Britse officiersclub in het hotel, maar er kwamen weinig gasten. In 1960 werd J. Oostergetel de nieuwe directeur. In 1968 werd het hotel gerenoveerd, de keuken verhuisde naar de eerste verdieping en in de vrijgekomen ruimte kwam een Petit Restaurant. Op 1 september werd A.Ph.S. Siliakus directeur, hij kwam van het Amsterdamse Schiller. Onder zijn leiding werd er in 1984 weer verbouwd. Om de gasten op te vangen werd er op het Buitenhof een Petit Corona geëxploiteerd.

Het hele Buitenhof is een wandelgebied, afgezet door pollers. Alleen de tram komt erlangs, en 's ochtends staan de pollers even open voor de leveranciers.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]