Hotel De Normandie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hotel Normandie was een boothotel geopend in 1937 en is thans bootrestaurant De Normandie, een modernistisch gebouw op de rand van Oostduinkerke en Koksijde in West-Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boothotel Normandie
Boothotel Normandie

De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1933. De familie Goetmaeckers-Carly wilden een horecazaak uitbaten, doch hadden hiervoor niet de nodige financiële middelen. Het zouden uiteindelijk kunstschilder Robert Buyle en zijn schoonbroer Simon worden dat boothotel "La Péniche" laten optrekken en Goetmaeckers-Carly als huurders aanstellen. Simon bezat een bistrot in Parijs en beide eigenaren zagen echter snel in dat hun investering in Oostduinkerke veel meer zou opbrengen door het zelf uit te baten dan er alleen een pacht van te hebben. In de vooroorlogse periode trok "La Péniche" opmerkelijk veel Franse rijke industriëlen die er regelmatig hun jachtdiners en vergaderingen organiseerden. In deze periode was de Franse Frank dubbel zo sterk als de Belgische Frank. Buyle-Simon beslisten dus om de uitbaters na 3 jaar (contract 3-6-9) uit te zetten en zo het rijke Franse klienteel gemakkelijk te kunnen overnemen.

Goedmaeckers-Carly werden op de hoogte gebracht één jaar voor het verstrijken van de eerste periode van 3 jaar. Ditmaal lag de financiële situatie echter in het voordeel van de uitbaters. Na enkele jaren exploitatie én het opbouwen van een rijke klienteel werd er geopperd om zelf iets uit de grond te stampen...

Het Franse cliënteel werd ook op de hoogte gebracht. En het was juist in deze vaste groep van klanten dat die zaken ook besproken werden: het nieuwe project moest een boot worden; temeer omdat op dat moment de Franse pakketboot Normandie in dat jaar (1935) de 'blauwe wimpel' gewonnen had: dit ereteken kaderde in de concurrentiestrijd tussen Europa en Amerika voor de snelste overtocht van de Atlantische Oceaan.

Dus wanneer Goetmaeckers-Carly zijn eigen 'Normandie' had, dan speelde dit nog eens in de kaart van hun Frans cliënteel.

Architect Jean Combaz tekende reeds in 1935 een eerste ontwerp, dubbel zo lang als huidig gebouw. In die tijd werd er verkaveld in het gebied tussen Saint-André en de Doornpanne en kochten Maurice Goedmaeckers en Josma Carly een stuk grond op 200 m verderop om het concurrerend boothotel te bouwen. Het ontwerp van architect Combaz, waarbij het inkorten van de voor- en achtersteven noodzakelijk was om op het aangekochte perceel te passen, zou de stroomlijn van zijn ontwerp uit balans brengen.

Origineel plan van architect Combaz uit 1935 (uit privé collectie Olivier Van den Bergh)

De gebroeders Bruggeman (gemeentearchitecten) ontwierpen daarom een rechthoekig volume met afgeronde voor- en achtersteven, geïnspireerd op de voorgevel van boothotel "La Péniche". De aannemer, Arthur Vanhercke veranderde hier echter het een en ander aan om de bouwheer tevreden te stellen en zo kreeg het gebouw een expliciete bootvorm. Architect Bruggeman noemde het gewijzigde ontwerp jaren later nog steeds “het grootste monster langs de Belgische kust”.

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat het gebouw er als een echte stenen boot zou gaan uitzien.

Tegenwoordig kunnen we het een onderdeel van de poparchitectuur noemen. Daarbij is het teken essentieel en misschien wel belangrijker dan het bouwwerk zelf.

Vlaamse monumentenprijs 2007[bewerken | brontekst bewerken]

Na een lange periode van verwaarlozing werd De Normandie omgevormd tot restaurant-tearoom. Hiervoor kreeg het de Vlaamse Monumentenprijs in 2007, een prijs ter waarde van 12.500 euro die jaarlijks door de Vlaamse regering wordt uitgereikt.

Origineel ontwerp uit 1936 ingediend bij de gemeente Koksijde door architecten Bruggeman. (uit privé collectie Olivier Van den Bergh)

De Normandie werd samen met concurrent La Péniche beschermd als monument op 10 maart 1994.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]