Hotel Pulitzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hotel Pulitzer is een hotel in Amsterdam gelegen aan de Prinsengracht en de Keizersgracht. Het hotel bestaat uit 25 historische grachtenpanden uit de 17e en 18e eeuw. De panden zijn samengevoegd tot één geheel. Het hotel is meer dan 35 jaar geleden opgericht door Howard Johnson.

Historie[bewerken]

In 1614, begonnen de commissarissen van de nieuwe fortificatie met de toewijzing van de kavels in het gebied gelegen tussen de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Reestraat.

Een aantal grachtenpanden die in dit gebied gerealiseerd waren kwam in handen van de Technische Unie. De tuinloze huizen aan de Prinsengracht en magazijnen worden later als opslagfaciliteit van Technische Unie gebruikt.

In 1970 worden de panden ingericht als het Howard Johnson Hotel. In de negen panden aan de Prinsengracht (nummers 315-331), het tuinhuis van het Saxenburghuis en de twee huizen aan de Keizersgracht worden 176 kamers gemaakt. De keuken en het restaurant van het hotel komen in de drie huizen aan de Reestraat. Op 1 juni 1970 wordt het Howard Johnson Hotel officieel geopend.

Na een aantal jaren werd het hotel vernoemd naar Herbert Pulitzer, de toenmalige eigenaar van het hotel en het achterkleinkind van Joseph Pulitzer.

Tegen het einde van 1975 breidt Hotel Pulitzer uit met twee gebouwen. Er komen twintig nieuwe hotelkamers en appartementen bij. Zes jaar later wordt een gebouw aan de Reestraat, eigendom van de Dienst Stadsherstel erbij gevoegd. Het hotel breidt later nog eens uit met acht gebouwen aan de Keizersgracht. In de eerste helft van de jaren negentig verkoopt Herbert Pulitzer het hotel. Het hotel wordt uiteindelijk gekocht door een Italiaanse hotelketen genaamd Ciga. Tegen het einde van 1996 wordt Ciga overgenomen door ITT Sheraton. In 1997 verkoopt Sheraton een belang van 75 procent aan Hospitality Europe Holding BV., een bedrijf gespecialiseerd in de exploitatie van internationale hotels in Europa. Het management van Hotel Pulitzer is in handen van Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

In 1997 vindt er een complete renovatie van het hotel plaats, dat tegenwoordig bestaat uit 25 gebouwen.

Sinds 1981 vindt jaarlijks in augustus het Prinsengrachtconcert plaats op een ponton voor het hotel.

Externe links[bewerken]