Houtem (West-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Houtem
Deelgemeente in België Vlag van België
Houtem (België)
Houtem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Veurne Veurne
Coördinaten 51° 1′ NB, 02° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,71 km²
Inwoners
(14/06/2011)
674
(53,03 inw./km²)
Mannen 51,93%
Vrouwen 48,07%
Overig
Postcode 8630
Detailkaart
Kaart van Houtem
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Houtem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Veurne. Het is, naast Veurne zelf, met 674 inwoners een van de grootste deelgemeenten van de stad. Over de grens met Frankrijk (lokaal de "schreve" genoemd) ligt Hondschote.

Houtem staat in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is Houtem te zien als Houtthem. Het dorp was bijna even groot, er waren wel meer inwoners wegens de grotere gezinnen toen. Tussen de kerk en de Schipperiestraat stonden 11 gebouwen, enkele honderden meters verder in die richting was er een hoeve met schuur die gedeeltelijk omringd was door een slotgracht. Aan de andere kant van de kerk lag ook een deel van een slotgracht. Er was een houten brugje naar de Dorpsstraat, de enige echt volgebouwde straat met tussen de 20 en 25 gezinnen. Verder waren er nog enkele grote boerderijen in de Hondschootestraat en Heidenstraat. Er stond op deze hoek ook een houten windmolen (nu in Koksijde). Verder waren er in de dorpskern vele boomgaarden en moestuinen achter de huizen en boerderijen. Buiten de dorpskern waren nog zeker een 70-tal boerderijen waarvan er een kleine 50 gedeeltelijk of volledig door een slotgracht omringd waren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Groot Hoofdkwartier van het Belgisch Leger in de pastorie van Houtem gevestigd van 23 januari 1915, toen het stadhuis van Veurne uit veiligheidsoverwegingen verlaten werd, tot het eindoffensief tegen de Duitsers op 18 oktober 1918. Tijdens deze periode verbleef luitenant-generaal Wielemans in het Hoofdkwartier. Koning Albert kwam er 3 tot 4 keer per week langs voor ontmoetingen met geallieerde legeraanvoerders en decoraties van verdienstelijke militairen. Op 5 januari 1917 overleed Wielemans aan een longaandoening waarna hij begraven werd op het kerkhof van Houtem met op zijn graf een zuil uit roze graniet.[1][2] Aan de toegang van de pastorie bevindt zich een gedenksteen.[3][4]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Houtem ligt op de grens van het West-Vlaams poldergebied en Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van 6 à 7 meter. Het is een verstild landbouwdorp. Ten noorden van Houtem loopt de Kolme en daar weer ten noorden van ligt de Ringsloot van de laaggelegen droogmakerij De Moeren. In het westen ligt de Belgisch-Franse grens.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS, www.westhoek.be en Stad Veurne. Opm:1806 t/m 1991=volkstellingen; 1999=inwoneraantal op 1 januari; 2008=inwoneraantal op 14 februari; 2011=inwoneraantal op 14 juni

Geboren in Houtem[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De Moeren, Les Moëres, Hondschoote, Leisele, Wulveringem

Zie de categorie Houtem (West Flanders) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.