Houthavens (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Houthaven (Amsterdam))
Ga naar: navigatie, zoeken
Houthavens (Amsterdam)
Oude Houthaven met zicht op de Silodam
Oude Houthaven met zicht op de Silodam
Algemene gegevens
Plaats Amsterdam
Aanloop
Zijtak van IJ
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Oude Houthaven
Pont 13
Het 4e Gymnasium, sinds 2008 gevestigd in de Houthaven
Tijdelijke studentenwoningen in de Houthaven. Op de achtergrond is het schip Rochdale One zichtbaar.

De Houthaven is een haven langs het IJ in het westelijk havengebied van Amsterdam. Aan de noordkant wordt de haven begrensd door de strekdam in het IJ, aan de zuidzijde door de Spaarndammerbuurt. De haven wordt voornamelijk gebruikt door de binnenvaart. Dit bedrijvengebied zal de komende jaren radicaal veranderen. Er wordt een geheel nieuwe woonwijk aangelegd op zeven kunstmatige eilanden.

De haven bestaat eigenlijk uit vier delen. Van oost naar west zijn dat de:

Gezamenlijk worden ze ook wel de Houthavens genoemd.

Beschrijving[bewerken]

De Houthaven werd gegraven in 1876, gelijk met de aanleg van het Noordzeekanaal, voor het overslaan en opslaan van hout. Het was de eerste gegraven haven van Amsterdam. Toen het vervoer van hout steeds meer over de weg plaatsvond, werden de insteekhavens in 1945 gedempt.

Voor 1945 hadden alle in het gebied rond de Tasmanstraat en Spaarndammerstraat gevestigde houthandels het adres Houthaven. Na de Tweede Wereldoorlog verviel de straatnaam Houthaven en werden de huidige straatnamen ingevoerd: Archangelkade en -weg, Danzigerbocht en -kade, Gevleweg, Haparandaweg, Rigakade en Stavangerweg.

De Minervahaven werd lange tijd gebruikt voor houtoverslag en er was houtverwerkende industrie gevestigd. Het aantal havengebonden activiteiten is evenwel sterk afgenomen. Het gebied zal opnieuw worden ontwikkeld.

De Oude Houthaven heeft drie steigers, waarvan steiger A gebruikt wordt door voormalige schippers en steiger B en C door de beroepsvaart. In de Nieuwe Houthaven zijn ligplaatsen die specifiek voor duwbakken zijn ingericht. Geladen en lege duwbakken zijn gescheiden afgemeerd.

Op de Silodam, die de oostgrens van de Oude Houthaven markeert, staan twee markante graansilo's die zijn omgebouwd tot luxe-appartementen-gebouwen, de Stenen Silo en Betonnen Silo. Ook ligt hier een drijvend appartementengebouw uit 2002, ontworpen door het architectenbureau MVRDV.

In het drijvend kantoorschip De Bonte Zwaan, gebouwd in 1966, was lange tijd de schippersbeurs voor de binnenvaart gevestigd. Het omvatte een winkel, bankkantoor en verschillende voorzieningen zoals kinderopvang en een kleuterschool. In 1998 sloot de schippersbeurs. Sinds 2004 ligt De Bonte Zwaan aan de Haparandadam en dient als artistieke broedplaats met goedkope expositie- en werkruimte voor jonge kunstenaars. Schuin tegenover De Bonte Zwaan ligt een voormalige veerboot, Pont 13, die nu dienstdoet als bar/restaurant.

Aan de Stavangerweg is huisvesting gerealiseerd voor zo'n 1100 studenten in tijdelijke woningen en in het afgemeerde schip Rochdale One. Ook het stadsstrand Strand West ligt in de Houthaven. Het strand en de studentenwoningen zullen verdwijnen tijdens de aanleg van de nieuwe woonwijk.

Vanaf de pontsteiger aan de Tasmanstraat varen veren over het IJ, van en naar de Distelweg en de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Nieuwbouw[bewerken]

De Houthaven gaat de komende jaren stevig op de schop. De gedempte havens worden weer uitgegraven en er worden zeven kunstmatige eilanden aangelegd. Hierop wordt een nieuw woon- en werkgebied gebouwd dat uit zo'n 1700 woningen en 52.000 m² bedrijfsruimte zal bestaan.

Het 4e Gymnasium is in 2008 verhuisd naar een semi-permanent pand in de Houthaven, waar het 5 tot 10 jaar zal blijven tot het permanente onderkomen, eveneens gepland in de Houthaven, klaar is.

De Spaarndammerdijk, een drukke weg tussen het centrum en de A10, zal worden ondertunneld. Bovenop de Spaarndammerdijk komt een groengebied en een ventweg voor het buurtverkeer en de bus.

De Pontsteiger is het eerste project voor permanente nieuwbouw in de Houthavens. Op een zeer prominente plek aan de oostzijde van het gebied zal een 82 meter hoge ark verreizen, met daarin voornamelijk woningen in het hogere segment. Start van de bouw staat gepland voor 2015, de oplevering staat gepland voor 2017.[1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Akkoord over bouw Pontsteiger. architectenweb (20 maart 2013) Geraadpleegd op 19 september 2014
Havens en werven in het Amsterdamse havengebied