Hubert Robert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubert Robert
Hubert Robert Schilderij door Marie Louise Élisabeth Vigée-Le Brun 1788)
Hubert Robert
Schilderij door Marie Louise Élisabeth Vigée-Le Brun 1788)
Persoonsgegevens
Bijnaam Robert des ruines
Geboren 22-05-1733
Overleden 15-04-1808
Geboorteland Frankrijk
Nationaliteit Frans
Beroep(en) schilder, tuinarchitect, decorateur
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1754 - 1808
Stijl(en) Rococo
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hubert Robert (Parijs 22-05-1733 – Parijs 15-04-1808) was een Franse schilder, tuinarchitect en inrichter van interieurs. Hij ontwierp tuinen in Versailles en was betrokken bij de opbouw van het Louvre in Parijs.

Biografie[bewerken]

Hij studeerde eerst aan het Collège de Navarre en was daarna leerling van de beeldhouwer Michel-Ange Slodtz. In 1754 ging hij naar Rome waar hij tien jaar verbleef. Hij werkte ook in Napels. In Rome onderging hij de invloed van Giovanni Battista Piranesi en Giovanni Paolo Pannini. Na terugkomst in Parijs werd hij lid van de Académie française. Robert was vanaf 1779 conservator van de koninklijke schilderijenverzameling, die toen al gehuisvest was in die delen van het paleis die later de bestemming van museum zouden krijgen. In 1794 werd hij betrokken bij plannen tot de oprichting van een museum. Als hoffunctionaris werd hij tijdens de Franse Revolutie gevangengenomen, maar hij overleefde de terreur van Robespierre en kreeg in 1799 een leidende rol bij de inrichting van het Louvre tot museum. Eén van zijn belangrijkste ideeën was de belichting van de zalen van bovenaf om de juiste condities te scheppen voor schilders; het Louvre was aanvankelijk vooral gedacht als atelier.[1][2]

Werken[bewerken]

Na de opgravingen van Herculaneum en Pompeii in de jaren '50 en '60 van de 18e eeuw gezien te hebben ontstond zijn voorliefde voor ruïnes. Hij schilderde daarna, naast familiescènes, veelal ruïnes en Romeinse monumenten. Hij combineerde die onderwerpen vaak tot caprices.
De voornaamste werken zijn:

Bibliografie[bewerken]

  • Marie-Catherine Sahut, Le Louvre d'Hubert Robert, dossier n°18 du Département des Peintures, Paris, RMN, 1979.
  • Philippe Huisman, L'Aquarelle Française au XVIIIe Siècle
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze ideeën blijken uit een aantal schilderijen van Robert: Bij de verbouwing van het Louvre in 1958 kwam de vinding ook het tentoonstellen ten goede.
  2. Een zeer uitgebreide biografie is te vinden in het artikel "Hubert Robert" in de Franstalige Wikipedia.
  3. Waarschijnlijk geschilderd in Rome. Het werk staat dicht bij het gelijknamige doek van Giovanni Paolo Panini, in het Musée d'art et d'histoire de Narbonne. Alexander beschouwde Achilles als model en gaf voor diens afstammeling te zijn via zijn moeder Olympias, prinses van Egire (Bron :Grande Galerie - Le Journal du Louvre, sept./oct./nov./ 2011, n°17).
  4. Klein doek in een zeer "rembrandachtig" clair-obscur dat voor Hubert Robert niet gebruikelijk is.