Donauzalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hucho hucho)
Donauzalm
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
Donauzalm
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmen)
Familie:Salmonidae
Geslacht:Hucho
Soort
Hucho hucho
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Donauzalm op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Donauzalm (Hucho hucho) is een straalvinnige

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Donauzalm heeft een slank postuur en een bijna rolrond lichaam. De rug is roodachtig bruin gekleurd met donkere vlekken die de vorm van een kruis of een halve maan hebben. Evenals de andere zalmen uit het geslacht, kan de Donauzalm zeer groot worden (in ongestoorde wateren). De grootst gemeten Donauzalm was 1,65 m en woog 60 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge vissen leven van waterinsecten; de grote Donauzalmen zijn uitgesproken roofvissen die zelfs kleine gewervelde dieren opslokken, waaronder muizen en waterratten.

Paaigedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De Donauzalm blijft altijd in zoet water; zij paaien hoger stroomopwaarts op de grindbeddingen van berglandbeken. De mannetjes paaien als zij 3 tot 4 jaar oud zijn en ongeveer 1 kg wegen, vrouwtjes gemiddeld een jaar later als zij 2 tot 3 kg wegen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Donauzalm komt oorspronkelijk voor in het stroomgebied van de Donau. Deze zalm is ook geïntroduceerd in Poolse rivieren, het Bodenmeer, de Taag en de Rhône, want deze vis is een geliefd object voor vliegvissers.

Natuurbescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De Donauzalm is een bedreigde diersoort en staat zo op de internationale Rode Lijst van de IUCN. De voornaamste bedreiging vormt de aanleg van stuwdammen en waterkrachtcentrales in de Donau en de zijrivieren. In Kroatië en Bosnië speelt watervervuiling ook een rol en in het verleden was vooral overbevissing een belangrijke oorzaak van de achteruitgang.[2][3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]