Hugo van Lawick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hugo van Lawick
Van Lawick in 1969 (tussen Jesús Mosterín en Félix Rodríguez de la Fuente)
Van Lawick in 1969
(tussen Jesús Mosterín en Félix Rodríguez de la Fuente)
Algemene informatie
Volledige naam Hugo Arndt Rodolf baron van Lawick
Geboren Soerabaja, 10 april 1937
Overleden Dar es Salaam, 2 juni 2002
Nationaliteit NL
Beroep filmer

Hugo Arndt Rodolf baron van Lawick (Soerabaja, Nederlands-Indië, 10 april 1937Dar es Salaam, Tanzania, 2 juni 2002) wordt gerekend tot de beroemdste Nederlandse filmmakers. 'Spelers' in zijn films zijn de wilde dieren in Afrika in hun natuurlijke omgeving.

Levensbeschrijving[bewerken]

Van Lawick was een kind van Hugo Anne Victor Raoul baron van Lawick en Isabella Sophia barones van Ittersum, beiden geboren in Amersfoort. Zijn vader Hugo Anne Victor Raoul was weer een kind van Hugo Charles Gustav van Lawick. In zijn geboorteland Nederlands-Indië ontwikkelde hij al een grote voorliefde voor dieren. Daar wist hij in zijn jonge jaren ook al dat hij natuurfilmer wilde worden.

In 1956 werkte Van Lawick voor verschillende Nederlandse filmmaatschappijen in Kenia als fotograaf en cinematograaf. In 1959 ging hij voor National Geographic naar het Gombe reservaat in Tanzania, waar hij de opdracht kreeg om de ontdekkingen van Jane Goodall vast te leggen, die daar de apen en mensapen onderzocht. In de dertig jaar die volgden, werkte hij vanuit het tentenkamp Camp Ndutu in de Serengeti, het grote natuurreservaat in Tanzania. In de eerste twintig jaar daarvan heeft Van Lawick de levens van drie generaties chimpansees gefilmd, die Jane Goodall onderzocht. Het onderzoek van Goodall en de films van Van Lawick hebben een bijzonder veel bijgedragen aan de kennis van deze diersoort.

Op 28 maart 1964 is Hugo van Lawick met Jane Goodall getrouwd. Samen kregen ze één kind: Hugo Eric Louis baron van Lawick (roepnaam Grub), geboren op 4 maart 1967 in Nairobi. Grub is grotendeels in het reservaat opgegroeid. In 1974 zijn Van Lawick en Goodall van elkaar gescheiden. Op 23 maart 1978 is hij hertrouwd met Theresa Rive, van wie hij in 1984 weer gescheiden is.

Zijn bijdragen[bewerken]

Hugo van Lawick maakte in zijn leven meer dan veertig films, schreef zeven boeken en won

 • acht Emmy Awards,
 • de Bradford Eashburn Award (Museum of Sciences, Boston),
 • George Foster Peabody 1992, voor 'People of the Forest: The Chimps of Gombe',
 • De Orde van de Gouden Ark 1992,
 • Order of the United Republic of Tanzania (Tanzania),
 • L'Ordre du Merit (Republic of Senegal),
 • North Star Award (Jules Verne Film Festival, Paris),
 • The Wildscreen Trust Panda Award for Outstanding Achievement "Outstanding Achievement Award given to mark a globally significant contribution to wildlife film-making, conservation and the public’s understanding of the environment" (Wildscreen 2000, Bristol).

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft de collectie natuurfilms van Van Lawick overgenomen van Nature Conservation Films WW. Beroemde films van zijn hand zijn:

 • People of the Forest
 • The leopard Son
 • Serengeti Symphony (1996)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties