Huig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De uvula ofwel huig en omliggende gebieden in de mond-keelholte (afbeelding uit Gray's Anatomy).
Mond-keelholte van een 8-jarige. 1. Tong. 2. Linker keelamandel. 3. Huig. 4. Verhemelte.
Zacht gehemelte, huig en orofarynx na een tonsillectomie.
Ontsteking van de huig (uvulitis) en omliggende gebieden na een tonsillectomie.
Gespleten huig (uvula bifida) bij een 24-jarige Oekraïense vrouw.

De huig, ook wel uvula genoemd, is de uitloper van het zachte gehemelte, als puntig aanhangsel te zien wanneer men in iemands wijd geopende mond kijkt terwijl de betreffende persoon "aaa" zegt. Dit lichaamsdeeltje kan uiteenlopende groottes hebben.

Bouw[bewerken]

De huig bestaat voornamelijk uit alveolaire klieren en een deel van de musculus uvulae. Deze laatste spier kan zich samentrekken, waardoor de huig wat wordt verkort.

Functies[bewerken]

De huig speelt een zeer belangrijke rol bij het slikken. Doordat de musculus uvulae zo beweeglijk is, kan de huig de nasofarynx tijdens het slikken geheel afsluiten van het gebied eronder, de orofarynx. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het doorgeslikte voedsel in de keel in plaats van in de neusholte belandt.

Verder is de huig betrokken bij de articulatie van een aantal spraakklanken, met name gutturalen en uvularen (zoals de huig-r).

Afwijkingen[bewerken]

Bij sommige mensen is de huig gespleten. Dit is op te vatten als de minst ernstige vorm van een gespleten gehemelte. Als er geen bijkomende afwijkingen zijn, is het volstrekt onschadelijk en de meeste mensen weten dit van zichzelf niet eens. Mensen met een gespleten gehemelte hebben altijd ook een gespleten huig.

Indien de huig de keelholte niet geheel kan afsluiten, wordt dit velofaryngeale disfunctie genoemd.

Het aanraken van de huig leidt veelal tot braakneigingen. Dit vormt een van de grote problemen voor mensen die overwegen om een huigpiercing te laten zetten.

Bij keelontsteking en bij ernstige allergische reacties kan de huig soms flink opzwellen en dan een glazig uiterlijk krijgen. Dit wordt uvulitis genoemd. Hoewel uvulitis zelden gevaarlijk is en meestal niet langer dan een dag duurt, kan het vervelende bijwerkingen (zoals een gevoel van verstikking) hebben. Een van de oorzaken van uvulitis kan dehydratie zijn, maar ook zaken als roken kunnen deze aandoening in de hand werken.

Aften kunnen zich overal in de mond vormen, dus ook op de huig.

Behandeling[bewerken]

Mogelijke remedies tegen uvulitis zijn gorgelen met zout water of een adrenaline-injectie.

Bij snurkers wordt de huig wel eens operatief ingekort, met wisselend resultaat, een ingreep die onder de uvulopalatofaryngoplastiek valt. In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig geheel te verwijderen (uvulectomie).

In Ethiopië en Eritrea wordt de huig bij kinderen soms in zijn geheel verwijderd, zonder enige concrete reden, maar vanwege de overtuiging dat er door de huig gevaar van verstikking zou bestaan.[1]

Andere primaten[bewerken]

Behalve bij mensen is de huig ook aanwezig bij enkele andere primaten, zoals echte meerkatten, makaken, orang-oetangs en bavianen, maar alleen in rudimentaire vorm. Uitsluitend bij de mens is het orgaantje echter sterk ontwikkeld.[2][3]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Icoontje WikiWoordenboek Zoek huig op in het WikiWoordenboek.