Huis Riebeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Riebeek
Locatie Wijk bij Duurstede
Algemeen
Kasteeltype onbekend
Huidige functie weiland
Gebouwd in voor 1377
Gesloopt in 19e eeuw
Monumentale status gewaardeerd, niet beschermd
Archis:monumentnr 4744

Huis Riebeek, ook Stuvenest, is een voormalig kasteel bij Wijk bij Duurstede in de Nederlandse provincie Utrecht.

In 1377 werd 'dat huys ende die hofstat tot Riebeke' als leen van de heer van Abcoude vermeld.

In 1439 werd Jan van Zulen Gijsbert Ottenzoen beleend met 'een huijsinge ende hoffstede geheten Stuvenest met vier mergen lands gelegen in Nederlangbroek' die identiek zal zijn. In 1449 ging het over naar de Utrechtse bisschop. In 1460 werd het goed omschreven als 'Riebeeck geheiten Stuvenest'.

Na meermalen van eigenaar te zijn gewisseld blijkt in 1698 het huis bij de hofstede erg vervallen te zijn en de eigenaar krijgt de opdracht van het stadsbestuur van Wijk bij Duurstede het huis weer op te bouwen.

In 1742 werd de hofstede bij een openbare verkoop omschreven als: "zeekere huijsinge, hofsteede, drie bergen, eene waagenschuur, bak en duijffhuijs en verder getimmerte, Den Rietbeek genaamd, en aanhoorige zoo weij hooij als bouwlanden mitsgaders boomgaart en verdere bepotinge en beplantinge daarop staande".

In 1830 is Jan Anthonie Godin van Westrenen de eigenaar van de hofstede, omschreven als: "eene huizinge, bakhuis, schuur en drie bergen, met veertig bunders, twee roeden zoo boomgaard, bouw en weiland, staande en gelegen onder de gemeente van Wijk bij Duurstede mitsgaders zestien bunders zeventien roeden bouw en weiland gelegen onder de gemeente van Langbroek’.[1]