Huis van de Vijf Zintuigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis van de Vijf Zintuigen

Het Huis van de Vijf Zintuigen is het entreegebouw van attractiepark de Efteling.

Het gebouw[bewerken]

Het gebouw is zeer opvallend door de vijf grote punten waar het rieten dak uit bestaat. Dit dak is met 4500 m² oppervlakte het grootste rieten dak ter wereld. Iedere punt van het dak symboliseert een zintuig, die tezamen de belevenis van de Efteling symboliseren. In het gebouw bevinden zich de kassa's, de gastenservice, de winkel Efteldingen, een toiletgroep en de studio van Efteling Radio. Aan de achterzijde was in de beginjaren ook een horecapuntje te vinden.

De Efteling heeft later een sprookje bij het gebouw laten bedenken. Dit werd bedacht en geschreven door tekstschrijver Willem van der Oest bij reclamebureau Datagold in Moordrecht.

Het sprookje van het Huis van de Vijf Zintuigen gaat over vijf koningszonen die, omdat ze niet wisten wie de koning moest opvolgen, het gebouw gebouwd hebben om samen te kunnen regeren over hun land. Ze hadden elk één zintuig dat veel beter was dan de andere. Samen hadden ze alle goede zintuigen en konden ze goed regeren, omdat een goede koning al zijn zintuigen nodig heeft. Elke dakpunt staat voor een zintuig. Het gebouw waarin ze woonden zou zó ver de grond in gezakt zijn, dat nu alleen nog het dak met de vijf punten te zien is.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1995 had de Efteling een zeer simpel entreegebouw. Een gedeelte van deze oude ingang werd een jaar na sluiting nog gebruikt als personeelsingang en als opslag. In 2003 is het gehele gebouwtje tegen de vlakte gegaan. Delen van het hekwerk van deze ingang zijn nog terug te vinden in de eerste ruimte van Villa Volta. Deze attractie staat ongeveer op de plaats waar zich vroeger de ingang west bevond.

De Efteling wilde een entreegebouw dat sprookjesachtiger was en de bezoeker gelijk in de juiste stemming zou brengen. Ton van de Ven heeft toen het Huis van de Vijf Zintuigen ontworpen. Volgens hem is de bouwstijl een combinatie tussen de bouwstijl op Sumatra en het Lavenlaar dat hij eerder voor het park had ontworpen. Oorspronkelijk zou het gebouw openen in 1995, maar door staking in de bouwwereld kwam de bouw stil te liggen en was het pas gereed in oktober van dat jaar. De laatste weken van dat seizoen werd proefgedraaid en in 1996 werd de nieuwe entree officieel geopend.

Sinds 2000 heeft de Efteling ook een ingang aan de achterzijde van het park, voor Villa Pardoes. Deze ingang kan alleen door 'gewone' bezoekers gebruikt worden bij extreme drukte, op verzoek van de Efteling zelf.

Tevens heeft de Efteling een ingang voor hotelgasten bij speeltuin De Kleuterhof. Deze entree wordt vervangen door een sfeervollere, die meer binnen de stijl van het park en het te verbouwen hotel past.