Huis van de maagd Maria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buitenaanzicht van het huis van Maria
Pelgrims drinken van de bron.
De kapel. Zie de rode lijn die het gerestaureerde scheidt van het authentieke

Het Huis van de Maagd Maria (Turks: Meryem Ana Evi, "Moeder Maria's huis") is een christelijk en moslim-heiligdom gesitueerd op de berg Koressos (Turks: Bülbüldağı, Nachtegaal Berg) in de nabijheid van Efeze, in modern Turkije op 7 km van Selçuk).

Ontdekking[bewerken]

Er zijn geen harde bewijzen dat de Maagd Maria ooit in Efese gewoond heeft. De Bijbel zegt er in ieder geval niets over. Volgens de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in Efese doorgebracht, samen met de apostel Johannes. Ze zou op 59-jarige leeftijd zijn gestorven. Het huis is geheel volgens de beschrijving van Anna Katharina Emmerick gebouwd. Deze Duitse non, die in de vorige eeuw leefde, had in een visioen het sterfhuis van Maria gezien, en wist het huis en de plek waar het gelegen had nauwkeurig te beschrijven, hoewel ze zelf nooit buiten Duitsland was geweest. Op 18 oktober 1881 (her)ontdekte de Franse priester Abbé Julien Gouyet van Parijs samen met twee Duitse expedities dit heiligdom. Het huis zelf, dat verdwenen was, werd opnieuw herbouwd. Tegenwoordig is het een bedevaartsplaats voor zowel christenen als moslims, daar de heilige maagd ook vijf keer in de Koran genoemd wordt.

Ook werd Rosalie Put uit Lummen-Limburg-België gekoppeld aan het huis van Maria via een inscriptie op haar lichaam waar de exacte plaats van het huis getekend is. Rosalie Put vertoonde de stigma's van Christus tijdens haar leven.

Zie ook[bewerken]

Officieel bezoek van de Paus[bewerken]

Paus Paus Paulus VI bezocht het huis op 26 juli 1967 en bevestigde "onofficieel" de authenticiteit. De Paus gaf een bronzen beeld van de Maagd Maria als geschenk.

Externe links[bewerken]