Huisstofmijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huisstofmijt
Huisstofmijt
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Acarina (Mijten)
Familie: Pyroglyphidae
Geslacht: Dermatophagoides
Soort
Dermatophagoides pteronyssinus
Trouessart, 1897
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren.

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft onder andere van menselijke huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.

De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn het verwijderen van huidschilfers (schoonmaken) en het beperken van de luchtvochtigheid (ventileren). Beddengoed kan het best gewassen worden met een temperatuur van minstens 60 graden, omdat de huisstofmijt die temperatuur niet kan overleven.

Zie ook[bewerken]